Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μπαντίν Τζαράν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τοπίο από έναν από τους πολλούς μικρότερους αμμόλοφους της ερήμου Μπαντίν Τζαράν

Η Μπαντίν Τζαράν (κινεζ. 巴丹吉林沙漠) είναι μια έρημος στην Κίνα, που εκτείνεται στις επαρχίες Κανσού, Νινγκσιά και Εσωτερική Μογγολία. Καλύπτει μια έκταση 49.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, κάτι που την καθιστά την τρίτη μεγαλύτερη έρημο της Κίνας.

Η Μπαντίν Τζαράν φιλοξενεί μερικούς από τους υψηλότερους σταθερούς αμμόλοφους πάνω στη Γη, με μερικούς να φτάνουν σε ύψος πάνω από 500 μέτρα, αν και ο μέσος όρος είναι περίπου 200 μέτρα. Ο υψηλότερος αμμόλοφός της μετρείται από τη βάση ως την κορυφή ως ο τρίτος υψηλότερος αμμόλοφος στον κόσμο και ο υψηλότερος στατικός αμμόλοφος στον κόσμο. Η έρημος διαθέτει επίσης περισσότερες από 100 λίμνες που τροφοδοτούνται από πηγές και βρίσκονται ανάμεσα στους αμμόλοφους, μερικές από τις οποίες έχουν γλυκό νερό, ενώ άλλες είναι εξαιρετικά αλατούχες. Αυτές οι λίμνες δίνουν στην έρημο το όνομά της που στη μογγολική γλώσσα σημαίνει «Μυστηριώδεις λίμνες». Αυτές οι λίμνες δεν έχουν μελετηθεί πλήρως, αν και οι λίμνες υψηλού pH φιλοξενούν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες κοινότητες ζώων.[1] Διασχίζεται επίσης από ένα ποτάμι, το Ρουό Σουί (= «Αδύνατο νερό»), το οποίο έχει σχηματίσει μια αλλουβιακή πεδιάδα καταμεσίς στην έρημο.[2]

Η έρημος καλύπτει σημαντικό μέρος του νότιου-κεντρικού τμήματος της αυτόνομης περιοχής της Εσωτερικής Μογγολίας, καθώς και το βόρειο τμήμα της επαρχίας Κανσού. Βρίσκεται στο οροπέδιο Αλχσά, περίπου 1.200 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας΄, και αναφέρεται ως τμήμα της ερήμου Γκόμπι, της μεγαλύτερης της Ασίας. Συνδέεται προς τα βόρεια με την Γκόμπι και προς τα ανατολικά από το Όρος Λανγκ, που τη χωρίζει από την έρημο Ουλάν Μπουχ (乌兰布 和 沙漠).

Αν και οι περισσότεροι αμμόλοφοι στην έρημο δεν είναι στατικοί, οι μεγαλύτεροι, που συνήθως έχουν ύψος πάνω από 200 μέτρα, είναι στατικοί. Σε αυτούς τους αμμόλοφους μόνο η ρηχή επιφάνεια της άμμου αλλάζει συνεχώς. Τα μεσαία και κατώτερα στρώματα των υψηλότερων αμμόλοφων έχουν συμπιεστεί για περισσότερα από 20.000 χρόνια, προκαλώντας τη σκλήρυνση των σωματιδίων άμμου, με αποτέλεσμα στερεά στρώματα άμμου και ψαμμίτη. Τα υψηλά επίπεδα υγρασίας μέσα στους αμμόλοφους συμβάλλουν επίσης στη διατήρηση της ακινησίας τους. Αυτή η άκαμπτη δομή επιτρέπει επίσης τη δημιουργία κορυφών, βράχων, ρεματιών, ακόμη και σπηλαίων, ως αποτέλεσμα της διαβρώσεως από νερό και της ερημοποιήσεως.

Η έρημος Μπαντίν Τζαράν, όπως και η Έρημος Τενγκέρ που βρίσκεται στα ανατολικά της (και με την οποία η Μπαντίν Τζαράν βρίσκεται σε διαδικασία συγχωνεύσεως, εξαιτίας της εκτεταμένης ερημοποιήσεως) είναι περίπου κατά το ήμισυ άγονο, αμμώδες έδαφος και κατά το άλλο μισό μείγμα από στερεό βραχώδες υπόστρωμα και χαλαρό χαλίκι. Αρκετές μικρές λίμνες και οάσεις βρίσκονται διάσπαρτες στην έρημο, γύρω από την οποία μπορεί και αναπτύσσεται περιορισμένη βλάστηση.


  1. Li, Yuan; Zhao, Hui; Hu, Ling; Leppänen, Jaakko Johannes (Ιούνιος 2020). «Cladoceran communities in soda lakes of the Badain Jaran desert, NW China». Journal of Arid Environments 177: 104133. doi:10.1016/j.jaridenv.2020.104133. 
  2. «Badain Jaran Desert». Apple Travel. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 7 Μαΐου 2013. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]