Μπαλμπόα (χορός)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Balboa σήμερα χρησιμοποιείται συνήθως ως όρος τόσο για να περιγράψει μια μίξη χορών που προέρχονται από τη Νότια Καλιφόρνια κατά τη διάρκεια των 1920s και 1930s, και επίσης αναφέρονται σε ένα συγκεκριμένο είδος χορού απ' αυτή την εποχή που ήταν το κλασσικό Balboa (που αναφέρεται επίσης μερικές φορές ως Pure-Bal).

Ο κλασσικός χορός Balboa είναι μια μορφή του swing που ξεκίνησε ήδη από το 1915 και κέρδισε σε δημοφιλία στις δεκαετίες του 1930 και του 1940. Χορεύεται κατ'αρχάς σε κλειστή θέση, και είναι ένας χορός που χρησιμοποιεί την πλήρη σωματική επαφή. Η τέχνη του Balboa βρίσκεται στην διακριτική επικοινωνία μεταξύ του lead (καβαλιέρου) και του follow (ντάμας), περιλαμβάνοντας μετατοπίσεις βαρών, τις οποίες συνήθως οι θεατές δεν μπορούν να διακρίνουν. Ως αποτέλεσμα, το Balboa θεωρείται περισσότερο ως "χορός του χορευτή" παρά "χορός του θεατή". Η ακριβής του προέλευση είναι ασαφής, ιδιαίτερα καθώς οι περισσότεροι αρχικοί χορευτές του Balboa έχουν από τότε πεθάνει.

Το Balboa χορεύεται σε μεγάλη ποικιλία ρυθμών. Εξαιτίας του βασικού βήματος που χρειάζεται πολύ μικρό χώρο, το Balboa μπορεί να χορευτεί με γρήγορη μουσική (με περισσότερα από 300 beats ανά λεπτό). Το Balboa χορεύεται επίσης με αργή μουσική (κάτω από 100 beats ανά λεπτό), πράγμα που παρέχει περισσότερο χρόνο για περίπλοκο footwork και παραλλαγές.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Balboa (dance) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).