Μπίνγκο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Bingo είναι ένα παιχνίδι τύχης που παίζεται αριθμούς που κληρώνονται τυχαία και οι παίκτες πρέπει να τους ταιριάξουν με τα δελτία που έχουν προ-εκτυπωθεί σε μορφή 5Χ5 και 3Χ9. Τα δελτία έχουν εκτυπωθεί σε χαρτί απλό, σε χαρτόνι και σε ηλεκτρονική μορφή στις ιστοσελίδες που το προσφέρουν. Ο παίκτης που θα πετύχει να έχει πρώτος τους αριθμούς που θα κληρώνονται είναι ο νικητής και συνήθως απαιτείται να φωνάζει ‘Bingo’ ώστε να κατοχυρώνει το δικαίωμα και να προλάβει άλλο παίκτη που τυχόν έχει επιτύχει να συμπληρώσει και αυτός το δελτίο του. Όλες οι νίκες ελέγχονται ώστε να μην υπάρχουν περιθώρια λάθους ή απάτης πριν επίσημα ανακοινωθούν και το χρηματικό βραβείο δοθεί. Αμέσως μετά ξεκινάει καινούριο παιχνίδι. Από τη δημιουργία του, το 1934, έχουν εμφανιστεί πολλές παραλλαγές του παιχνιδιού του μοντέρνου Bingo που έχουν εξελιχθεί με το πέρασμα των χρόνων καθώς απαιτήθηκε και η εναρμόνιση του παιχνιδιού με τους νόμους των τυχερών παιχνιδιών.

Ιστορία

Το παιχνίδι του Bingo έχει ρίζες από τη λοταρία που ονομαζόταν "Lo Giuoco del Lotto d'Italia" και παιζόταν στην Ιταλία γύρω στο 1530. Στον 18ο αιώνα το παιχνίδι του Bingo είχε ωριμάσει και στη Γαλλία συγκεκριμένα πρόσθεσαν κουπόνια και τη φωνητική ανάγνωση των κληρωθέντων αριθμών. Στη Γερμανία του 19 αιώνα το Bingo παιζόταν ευρέως και για εκπαιδευτικούς σκοπούς για να διδαχθούν τα μικρά παιδιά ορθογραφία, τα ονόματα των ζώων και τον πολλαπλασιασμό. Στην Ατλάντα το 1929 σε ένα τοπικό πανηγύρι το Beano(Bingo από τη λέξη bean που σημαίνει φασόλι) παιζόταν με φασόλια, μία σφραγίδα και φύλλα χαρτονιού. Ο Edwin Lowe παρατήρησε το παιχνίδι και την επίδραση που είχε πάνω στους παίκτες, σε επίπεδο εθισμού και αφοσίωσης. Ο Lowe πήρε τον τρόπο παιχνιδιού και την παρουσίασε στους φίλους του στη Νέα Υόρκη ως το νέο παιχνίδι που θα κατακτήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι φίλοι του αμέσως λάτρεψαν το παιχνίδι και άμεσα δημιούργησε παιχνίδια παρόμοια με αυτά που είχε δει έχοντας φασόλια, σφραγίδα και χαρτόνια. Οι φήμες λένε ότι το Bingo πήρε το όνομα του από παίκτη που πάνω στη χαρά του που συμπλήρωσε το δελτίο του φώναξε Bingo αντί για Beano. Το Lowe Bingo παιχνίδι είχε δύο εκδόσεις, η μία με 12 κάρτες που κόστιζαν $1 και η δεύτερη με 24 κάρτες που κόστιζε $2. Το παιχνίδι είχε κάνει τεράστια επιτυχία και ως το 1940 είχε εξαπλωθεί με επιτυχία σε όλη τη χώρα. Ο Lowe απέκτησε πάρα πολλούς ανταγωνιστές και ζητούσε ως αντάλλαγμα την ετήσια αμοιβή $1.000 για να χρησιμοποιούν το όνομα Bingo και να διεξάγουν αγώνες. Το ποσό αυτό ήταν τεράστιο για την εποχή. Με το πέρασμα των χρόνων το Bingo απέκτησε παγκοσμίως φανατικούς οπαδούς και εκσυγχρονίστηκε σε όλα τα επίπεδα. Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι το παιχνίδι παιζόταν μέσα σε κοινότητες ιδιαίτερα εκκλησιαστικές για να περνούν ευχάριστα τον ελεύθερο χρόνο τους οι πιστοί. Επίσης ολόκληρα χωριά μαζευόταν κάθε Κυριακή για να παίξουν το αγαπημένο τους παιχνίδι. Επιπλέον ήταν μία ευχάριστη νότα για τους ηλικιωμένους που συναθροιζόταν, και ακόμα υπάρχει αυτή η μορφή κοινωνικοποίησης, για να βρούνε τους φίλους τους. Μία σημαντική σημείωση είναι το online Bingo στην εξέλιξη του παιχνιδιού. Η πρώτη φορά που εμφανίστηκε σε ηλεκτρονική μορφή ήταν το 1996 με το όνομα ‘Bingo Zone’ όπου άλλαξε τη μορφή του παιχνιδιού και απέκτησε ακόμα περισσότερους φανατικούς παίκτες. Πως παίζεται το παιχνίδι

Το παιχνίδι του Bingo είναι πάρα πολύ απλό και ξεκούραστο στον τρόπο παιχνιδιού του. Ένα τυπικό δελτίο του Ευρωπαϊκού Bingo με 90 μπαλάκια περιέχει 27 θέσεις σε διάταξη 9 στηλών και 3 γραμμών. Κάθε γραμμή περιέχει 5 αριθμούς και 4 κενές θέσεις. Κάθε στήλη μπορεί να περιέχει ένα, δύο ή πιο σπάνια τρεις αριθμούς. Η πρώτη στήλη περιέχει αριθμούς από το 1 έως το 10, η 2η στήλη από το 11 έως το 20 και τούτο κάθε εξής μέχρι την 9η στήλη που περιέχει αριθμούς από το 81 έως το 90.

Το παιχνίδι έχει πάντα ένα Caller ο οποίος εκφωνεί τους αριθμούς και επικυρώνει τα νικητήρια δελτία. Πριν ξεκινήσει το παιχνίδι ανακοινώνει τα βραβεία που θα δοθούν στους νικητές. Ο Caller ανακοινώνει την έναρξη του παιχνιδιού με την έκφραση ‘Eyes Down’ (Τα μάτια κάτω) για να τονίσει στους παίκτες ότι πρέπει να έχουν το μυαλό και τα μάτια τους πάνω στο δελτίο. Οι τρόποι που κληρώνονται οι αριθμοί είναι τρεις, με μπαλάκια που παίρνονται τυχαία μέσα από ένα σάκο, με μία διάφανη μηχανική μπάλα όπου βγαίνει αυτόματα το μπαλάκι με τον αριθμό και τελευταία με ένα ηλεκτρονικό πίνακα Random Number Generator (RNG) με φωτεινή ένδειξη όπου φαίνεται ο αριθμός που κληρώθηκε. Ο κάθε παίκτης πρέπει να σημειώνει να ειδικό μαρκαδόρο τα νούμερα που έχουν κληρωθεί και βρίσκονται στο δελτίο τους. Οι διάφοροι συνδυασμοί νίκης γίνονται όταν συμπληρώνονται οι αριθμοί μίας γραμμής, δύο γραμμών και το γνωστό Full House όταν έχουν καλυφτεί και οι 15 αριθμοί πάνω στο δελτίο. Μόλις συμπληρωθεί το Full House ο παίκτης πρέπει να το δηλώσει συνήθως φωνάζοντας Bingo. Αν σε περίπτωση δεν το δηλώσει με οποιοδήποτε τρόπο και κληρωθεί ο επόμενος αριθμός και εμφανιστεί παίκτης που θα το δηλώσει τότε ανακυρύσετε νικητής αυτός. Στο online Bingo δεν υπάρχει αυτό το θέμα καθώς υπάρχουν επιλογές όπου το σύστημα μαρκάρει αυτόματα τους αριθμούς που κληρώνονται και βρίσκονται πάνω στο δελτίο. Μόλις βρεθεί ο παίκτης που έκανε πρώτος Bingo τότε ο Caller ή ο βοηθός κοιτούν το δελτίο ώστε να επικυρωθεί η νίκη στον συγκεκριμένο παίκτη και να του απονεμηθεί το χρηματικό βραβείο. Οι παίκτες συνήθως επιλέγουν μια σειρά από δελτία. Υπάρχουν ειδικά βιβλιαράκια που μπορεί να περιέχουν από 6 ως 30 δελτία στο κάθε ένα.

Δίκτυα Bingo

Υπάρχουν πολλές ιστοσελίδες που έχουν τα ίδια προμόσιον, τα ίδια γραφικά, τις ίδιες αίθουσες Bingo καθώς και τα ίδια κουτάκια ομιλίας για chat. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ιστοσελίδες είναι μέρος του ίδιου δικτύου Bingo. Με απλά λόγια, υπάρχουν πολλές ιστοσελίδες που παίζουν με τους ίδιους αριθμούς για το ίδιο τζάκποτ. Στην ουσία είναι πολλαπλές ιστοσελίδες που προσφέρουν το ίδιο παιχνίδι από τον ίδιο πάροχο λογισμικού με μεγαλύτερο όγκο παικτών στις αίθουσες ομιλίας και με μεγαλύτερα χρηματικά έπαθλα να απονεμηθούν. Η κάθε εταιρεία είναι υπεύθυνη για την εικόνα και την αίσθηση της δικής της ιστοσελίδας καθώς και να προσφέρει τα αντίστοιχα προμόσιον στους παίκτες της. Αυτό το χαρακτηριστικό για το online Bingo είναι ιδιαίτερα σημαντικό για να έχει η κάθε ιστοσελίδα αρκετούς παίκτες ώστε το μέγεθος του παιχνιδιού να είναι ικανοποιητικό.


Πάροχοι Λογισμικού για Bingo

Οι εταιρείες λογισμικού για τυχερά παιχνίδια έχουν ρίξει ιδιαίτερο βάρος στη σωστή κατασκευή του συγκεκριμένου λογισμικού για να αποφευχθούν λάθη κατά τις κληρώσεις. Έχουν κατασκευάσει ένα συγκεκριμένο λογάριθμο όπου αλλάζει καθημερινά και δεν επιτρέπει σε κανέναν να αμφισβητήσει το ακέραιο των κληρώσεων. Οι μεγαλύτερες εταιρείες που κατασκευάζουν το συγκεκριμένο λογισμικό είναι η Microgaming, η Boss Media, η Party Gaming, η Playtech, η 888 Holdings, η Parley Entertainment, η Frog Gaming και η Chartwell Technology.


Bingo με 90 μπάλες( 90-Ball) εναντίον Bingo με 75 μπάλες( 75-Ball)

Υπάρχουν δύο τύποι Bingo που παίζονται σε παγκόσμιο επίπεδο. Στη Βόρεια Αμερική παίζουν Bingo με 75 μπάλες( 75-Ball) με δελτία 5Χ5 με το κεντρικό σημείο να είναι άδειο ή να γράφει ‘δωρεάν’. Στον υπόλοιπο κόσμο όπως στην Ευρώπη, στη Νότια Αμερική, στην Αυστραλία παίζουν Bingo με 90 μπάλες(90-Ball) με δελτία 3Χ9 όπου σε κάθε γραμμή υπάρχουν 4 κενές θέσεις. Και οι δύο τύποι παιχνιδιού στο online Bingo είναι πολύ δημοφιλής. Στο 75-Ball Bingo το δελτίο είναι έχει 5 οριζόντιες και 5 κάθετες γραμμές. Πάνω από τις 5 κάθετες γραμμές υπάρχουν τα γράμματα B,I,N,G,Ο όπου στη στήλη B υπάρχουν οι αριθμοί από το 1 έως το 15, στη στήλη Ι από το 16 έως το 30, στη στήλη N από το 31 έως το 45, στη στήλη G από το 46 έως το 60 και στη στήλη Ο από το 61 έως το 75. Στο 90-Ball Bingo το δελτίο έχει 3 οριζόντιες και 9 κάθετες γραμμές. Η πρώτη στήλη περιέχει αριθμούς από το 1 έως το 10, η 2η στήλη από το 11 έως το 20 και τούτο κάθε εξής μέχρι την 9η στήλη που περιέχει αριθμούς από το 81 έως το 90. Το σκεπτικό και η λειτουργία των δύο τύπων παιχνιδιών είναι ακριβώς η ίδια και η μόνη διαφορά που υπάρχει είναι στο σύνολο των αριθμών και στο μέγεθος των δελτίων. Υπάρχουν και στους δύο τύπους φανατικοί παίκτες, με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα να είναι σχεδόν τα ίδια, ώστε να μην μπορεί να βγει ένα τελικό συμπέρασμα για το ποιο είναι το καλύτερο.

Online Bingo

Το Bingo είναι ένα από τις πιο δημοφιλής ομαδικές δραστηριότητες ελευθέρου χρόνου στη Μεγάλη Βρετανία και η δεύτερη πιο δημοφιλή ατομική δραστηριότητα ελευθέρου χρόνου. Είναι η πιο δημοφιλής δραστηριότητα ελευθέρου χρόνου για γυναίκες μεταξύ 20 και 25 χρονών. Παγκοσμίως παρατηρείται ότι τα μεγαλύτερα ονόματα στο ίντερνετ προσφέρουν διάφορα παιχνίδια Bingo στις ήδη καταξιωμένες ιστοσελίδες τους. Εταιρείες όπως η Yahoo, η Virgin, η AOL και το MSN προσπαθούν να ανταγωνισθούν τα ήδη αξιόπιστα και άριστα οργανωμένα online καζίνο που προσφέρουν το συγκεκριμένο παιχνίδι για πάνω από μία δεκαετία, έχοντας ένα τεράστιο πελατολόγιο.

Chat( Ομιλία)

Στους φυσικούς χώρους όπου παίζεται το Bingo υπάρχει ένα κοινό χαρακτηριστικό, η απόλυτη ησυχία που επικρατεί μεταξύ των παικτών. Αυτό οφείλεται στους κανόνες του παιχνιδιού όπου απαγορεύεται αυστηρά η ομιλία μεταξύ των παικτών. Αντιθέτως στο online Bingo η ομιλία μέσω chat είναι μία κατάσταση που ενθαρρύνεται συνεχώς και από τον ίδιο τον πάροχο του παιχνιδιού. Οι υπηρεσίες ομιλίας μέσω chat είναι ένα πολύτιμο εργαλείο που είναι στοχευμένο είδικα για το γυναικείο κοινό. Είναι σύνηθες μέσω του κουτιού του chat ο ίδιος ο πάροχος του παιχνιδιού να σε καλωσορίζει και να προσπαθεί να δημιουργήσει μία φιλική και κοινωνική ατμόσφαιρα ώστε να εγκλιματιστεί ο παίκτης γρήγορα στο περιβάλλον του online Bingo. Πολλές φορές οι παίκτες παίζουν παιχνίδια λόγου στα κενά που υπάρχουν στο Bingo και η κοινωνικοποίηση οφείλει μεγάλο μερίδιο στο αυτό τον σκοπό. Επίσης υπάρχει και ένα πρωτόκολλο ομιλίας στις περισσότερες ιστοσελίδες που προσφέρουν το Bingo με εθιμοτυπικούς κανόνες ώστε οι συζητήσεις μεταξύ των παικτών να μην βγαίνουν από τα όρια και να μην προσβάλλεται η προσωπικότητα κανενός.

Στρατηγική Bingo(Μπίνγκο)

Όπως συμβαίνει με κάθε λαχείο, δεν υπάρχει βέλτιστη στρατηγική για το μπίνγκο. Αυτό που πλασάρεται ως στρατηγική του παιχνιδιού δεν μπορεί να αλλάξει στην πραγματικότητα τη μαθηματική προσδοκία του αποτελέσματος του παιχνιδιού. Το μόνο πράγμα που μπορεί να αποκληθεί σωστή στρατηγική παίκτη είναι η εύρεση του παιχνιδιού με τη μέγιστη μαθηματική προσδοκία. Για παράδειγμα, ορισμένες αίθουσες μπίνγκο προσφέρουν παιχνίδια με σταθερό ή εγγυημένο έπαθλο. Εάν ένα τέτοιο παιχνίδι έχει λίγους συμμετέχοντες, το παιχνίδι μπορεί να είναι ακόμη και κερδοφόρο για τον παίκτη. Το ποσοστό πληρωμής στο παιχνίδι δεν αναφέρεται συνήθως από τις αίθουσες μπίνγκο, αν και μπορείτε να το υπολογίσετε συγκεντρώνοντας τα δικά σας στατιστικά στοιχεία ή ελέγχοντας τον αριθμό των καρτών που πωλήθηκαν. Κατά μέσο όρο, ένας παίκτης μπορεί να περιμένει μια πληρωμή περίπου 60-80%.