Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αθερινολόγος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Μπέντουλας)

Με το όνομα αθερινολόγος ή αθυρνολόγος ή μπέντουλας ονομάζεται ειδικό αλιευτικό εργαλείο που χρησιμοποιείται για το ψάρεμα κυρίως της αθερίνας, αλλά και άλλων μικρών ψαριών, συνήθως σε όρμους, λιμνοθάλασσες και λιμένες.

Ο Αθερινολόγος είναι μια τεράστια απόχη χωρίς λαβή, της οποίας η στεφάνη είναι από χοντρό σύρμα ή σιδερένια 6-8 χιλιοστομέτρων με διάμετρο περίπου τα δύο μέτρα η οποία φέρει δίχτυνο σάκο βάθους περί τα 1,5 με 2 μέτρα. Ο σάκος του αθερινολόγου είναι από ψιλό δίχτυ, δηλαδή έχει πολύ μικρά ανοίγματα (μάτια).
Αρχικά η στεφάνη κρέμεται οριζόντια με 3 - 4 χοντρές πετονιές (ή λεπτά σχοινιά) που «ζυγίζονται» (ενώνονται) σε μία πετονιά (μάνα), περίπου 1 μέτρο πάνω από το κέντρο της στεφάνης.

Ο αθερινολόγος ρίχνεται στη θάλασσα είτε από εξέδρα, είτε από λέμβο με τη βοήθεια ενός κοντού (κονταριού). Για να βυθισθεί γρήγορα ο σάκος τοποθετούνται σ' αυτόν μικρά βάρη, μερικά χοντρά βότσαλα, μέχρι να φθάσει στο βυθό ή σε κάποιο επιθυμητό ύψος. Στη συνέχεια ακολουθεί το μαλάγρωμα του εργαλείου. Η μαλάγρα αποτελεί τροφή των ψαριών, (που παρασκευάζεται από ίσα μέρη από τυρί, ψωμί και άμμο), που ρίχνεται αργά-αργά σε μικροποσότητες πάνω από το εργαλείο. Όταν αρχίσουν και μαζεύονται τα ψάρια (περισσότερο από την όσφρησή τους παρά από την όρασή τους), ανασύρεται ο αθερινολόγος πολύ αργά και στη συνέχεια γρήγορα.

Με την απλή αυτή μέθοδο ψαρεύονται κυρίως μικρά ψάρια που κινούνται κατ΄ αγέλες όπως οι αθερίνες, οι σπάροι, καθώς επίσης σάλπες και κέφαλοι. Με τη βοήθεια του εργαλείου αυτού οι ψαράδες εξασφαλίζουν πρόχειρο, πλην όμως ζωντανό, δόλωμα για αλιεία μεγαλύτερων ψαριών.

  • Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου, τόμ. 1ος, σελ. 605
  • Θ. Μαρσέλλου: Τα ψάρια και το ψάρεμα, Αθήναι 1973, σελ. 264