Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μπέιμπι ντολ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ροζ μπέιμπι ντολ παλαιότερων ετών.
Λευκό μπέιμπι ντολ.

Το μπέιμπι ντολ (φωνητική μεταγραφή του αγγλικού baby doll) είναι κοντό, αμάνικο, φαρδύ νυχτικό ή νεγκλιζέ, που προορίζεται ως ρούχο ύπνου για γυναίκες. Το ρούχο συχνά διακοσμείται με δαντέλες, βολάν, απλικέ, μαραμπού, φιόγκους και κορδέλες, καθώς και προαιρετικά με τιραντάκια. Μερικές φορές είναι κατασκευασμένο από διάφανο ή ημιδιαφανές ύφασμα, όπως νάιλον, σιφόν ή μετάξι.

Η δημιουργία του σούπερ κοντού νυχτικού αποδίδεται στην Αμερικανίδα σχεδιάστρια εσωρούχων Σύλβια Πέντλαρ, η οποία τα παρήγαγε το 1942 ως απάντηση στις ελλείψεις υφασμάτων κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.[1] Αν και τα σχέδιά της έγιναν γνωστά ως «babydolls», στην Πέντλαρ δεν άρεσε το όνομα και δεν το χρησιμοποιούσε.[1]

Το όνομα έγινε δημοφιλές από την ταινία του 1956 Baby Doll (τίτλος στα ελληνικά: Η Φωνή του Πόθου), με πρωταγωνίστρια την Κάρολ Μπέικερ στον ομώνυμο ρόλο ως 19χρονο νυμφίδιο. Αυτό σηματοδότησε την αρχή της διαρκούς δημοτικότητας του στυλ για ενήλικες. Οι πιτζάμες μπέιμπι ντολ τη δεκαετία του 1950 έως τη δεκαετία του 1960 αποτελούνταν από ένα τοπ και ένα φαρδύ κοντό σορτς με ελαστικότητα στη μέση και τα πόδια. Στη δεκαετία του 1970 έως τη δεκαετία του 1990, το κάτω μέρος αντικαταστάθηκε από πιο κοντά σλιπ με ελαστικότητα στη μέση και τα πόδια. Οι πιο πρόσφατες εκδόσεις των πιτζαμών μπέιμπι ντολ έχουν εξαλείψει την ελαστικότητα στα πόδια.

Η Μπάρμπαρα Λόντεν φοράει μπέιμπι ντολ στην ταινία Πυρετός στο Αίμα (1961).
  1. 1,0 1,1 Blausen, Whitney. «Sylvia Pedlar». Fashion Encyclopaedia. Ανακτήθηκε στις 2 Ιουνίου 2015. 
  • Barbier, Muriel & Boucher, Shazia (2003). The Story of Lingerie. Parkstone. ISBN 1-85995-804-4. (αγγλικά)
  • Cox, Caroline (2000). Lingerie: A Lexicon of Style. Scriptum Editions. ISBN 1-902686-08-X. (αγγλικά)