Μοϊκανοί

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι Μοϊκανοί είναι φυλή ερυθρόδερμων που ζούσαν στην περιοχή της Κοιλάδας Χάντσον την περίοδο που ήρθαν σε πρώτη επαφή με τους Ευρωπαίους το 1609. Κατά τα επόμενα εκατό χρόνια, επικρατούσαν εντάσεις μεταξύ των Μοϊκανών και των Μοχόκ, ενώ κι οι Ευρωπαίοι ανάγκασαν τη φυλή των Μοϊκανών να μεταναστεύσει προς τα ανατολικά κι έτσι πολλοί εγκαταστάθηκαν στην περιοχή που αργότερα έγινε η πόλη Στόκμπριτζ στη Μασαχουσέτη.

Οι Ινδιάνοι του Στόκμπριτζ επέτρεψαν στους Προτεστάντες ιεραπόστολους να ζήσουν ανάμεσά τους και προσηλυτίστηκαν στο Χριστιανισμό το 18ο αιώνα. Αν και πολέμησαν με το μέρος των Αμερικανών αποίκων τόσο στον πόλεμο μεταξύ Γάλλων και Ινδιάνων όσο και στην Αμερικανική Επανάσταση, οι Μοϊκανοί έχασαν τη γη που κατείχαν και αναγκάστηκαν να μετακινηθούν προς τα δυτικά, αρχικά στο Στόκμπριτζ της Νέας Υόρκης τη δεκαετία του 1780 κι έπειτα στην κομητεία Σαβάνο του Ουϊσκόνσιν στις δεκαετίες του 1820 και 1830.

Σήμερα, η περιοχή που τους έχει παραχωρηθεί από το κράτος είναι γνωστή ως Κοινότητα των Ινδιάνων του Στόκμπριτζ και του Μάνσι.

«Ο τελευταίος των Μοϊκανών»[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το διάσημο μυθιστόρημα του Τζέιμς Φένιμορ Κούπερ βασίζεται στη φυλή των Μοϊκανών, αλλά περιλαμβάνει και κάποια στοιχεία από τον πολιτισμό των Μοχίγκαν, μιας διαφορετικής, αλλά συγγενικής φυλής που ζούσε στο ανατολικό Κονέκτικατ. Το μυθιστόρημα λαμβάνει χώρα στην Κοιλάδα Χάντσον, τόπο διαμονής των Μοϊκανών. Βασισμένη στο μυθιστόρημα του Κούπερ είναι η ταινία του 1992 Ο τελευταίος των Μοϊκανών.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Mahican στο Wikimedia Commons