Μουχάματ Φαρίντ Ντιντί

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Μουχάματ Φαρίντ Ντιντί
Γέννηση
Μαλέ
Θάνατος
Μαλέ
Υπηκοότητα Μαλδίβες
Σπουδές Βασιλικό Κολέγιο του Κολόμπο
Ιδιότητα πολιτικός
Γονείς Αμπντούλ Ματζίντ Ντιντί
Αδέλφια Ibrahim Fareed Didi και Hassan Farid Didi
Αξίωμα σουλτάνος των Μαλδίβων ( - )

Ο Βασιλιάς Μουχάματ Φαρίντ Ντιντί (Muhammad Fareed Didi) υπήρξε ο τελευταίος Σουλτάνος των Μαλδίβων από τις 7 Μαρτίου του 1954 ως τις 11 Νοεμβρίου του 1968[1] οπότε και ανατράπηκε από το θρόνο, ώστε να γίνει δημοκρατία η νησιωτική χώρα.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε το 1901 και πατέρας του ήταν ο εκλεγμένος Σουλτάνος των Μαλδίβων, Πρίγκιπας Αμπντούλ Ματζίντ Ντιντί (Al Munthakhab Liarshi Dhaulathil Mahaldheebiyya).

Έκανε σπουδές στο Βασιλικό Κολέγιο του Κολόμπο στην Κεϊλάνη. Στη χώρα αυτή έζησε 7 χρόνια και επιστρέφοντας στην πατρίδα του ανέλαβε την πρωθυπουργία, στις 16 Δεκεμβρίου του 1932, επί βασιλείας του Σουλτάνου Χασάν Νουρεντίν Β΄.

Μετά την πτώση του προέδρου Μοχάμετ Αμίν Ντιντί, η χώρα ανακηρύχθηκε ξανά σουλτανάτο. Ο Φαρίντ Ντιντί εκλέχθηκε ο 84ος Σουλτάνος το 1954. Πρώτος του πρωθυπουργός ήταν ο Αλί Ντιντί (Ehgamugey Ibraahim Ali Didi , μετέπειτα Ibraahim Faamuladheyri Kilegefaan). Στις 11 Δεκεμβρίου του 1957 ο πρωθυπουργός εξαναγκάστηκε σε παραίτηση και ο Ιμπραχίμ Ναζίρ (Velaanagey Ibraahim Nasir) έγινε νέος πρωθυπουργός στις 12 Δεκεμβρίου του ιδίου έτους.

Ο Σουλτάνος Φαρίντ ήταν λαοφιλής σε όλη τη χώρα και σεβαστό πρόσωπο μέχρι το θάνατό του. Στις 15 Μαρτίου του 1968 διεξήχθη δημοψήφισμα, στο οποίο ο λαός αποφάσισε την κατάργηση της μοναρχίας. Έτσι, στις 11 Νοεμβρίου του 1968 οι Μαλδίβες έγιναν δημοκρατία.

Μετά την ανατροπή του από το θρόνο, ο σουλτάνος εγκατέλειψε το παλάτι του και αποσύρθηκε στην οικία του , όπου σήμερα στεγάζεται το Κοινοβούλιο των Μαλδίβων. Πέθανε στο Μαλέ στις 27 Μαΐου του 1969 σε ηλικία 68 ετών. Κηδεύτηκε με τιμές στο κοιμητήριο Γκαλολού.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Rulers,org, Ηγέτες των Μαλδίβων
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Muhammad Fareed Didi της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).