Μουχάματ Φαρίντ Ντιντί

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Μουχάματ Φαρίντ Ντιντί
Γέννηση
Μαλέ
Θάνατος
Μαλέ
Υπηκοότητα / Χώρα πολιτογράφησης Μαλδίβες
Σπουδές Βασιλικό Κολέγιο του Κολόμπο
Ιδιότητα πολιτικός
Γονείς Αμπντούλ Ματζίντ Ντιντί
Αδέλφια Ibrahim Fareed Didi και Hassan Farid Didi
Αξίωμα σουλτάνος των Μαλδίβων ( - )

Ο Βασιλιάς Μουχάματ Φαρίντ Ντιντί (Muhammad Fareed Didi) υπήρξε ο τελευταίος Σουλτάνος των Μαλδίβων από τις 7 Μαρτίου του 1954 ως τις 11 Νοεμβρίου του 1968[1] οπότε και ανατράπηκε από το θρόνο, ώστε να γίνει δημοκρατία η νησιωτική χώρα.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε το 1901 και πατέρας του ήταν ο εκλεγμένος Σουλτάνος των Μαλδίβων, Πρίγκιπας Αμπντούλ Ματζίντ Ντιντί (Al Munthakhab Liarshi Dhaulathil Mahaldheebiyya).

Έκανε σπουδές στο Βασιλικό Κολέγιο του Κολόμπο στην Κεϊλάνη. Στη χώρα αυτή έζησε 7 χρόνια και επιστρέφοντας στην πατρίδα του ανέλαβε την πρωθυπουργία, στις 16 Δεκεμβρίου του 1932, επί βασιλείας του Σουλτάνου Χασάν Νουρεντίν Β΄.

Μετά την πτώση του προέδρου Μοχάμετ Αμίν Ντιντί, η χώρα ανακηρύχθηκε ξανά σουλτανάτο. Ο Φαρίντ Ντιντί εκλέχθηκε ο 84ος Σουλτάνος το 1954. Πρώτος του πρωθυπουργός ήταν ο Αλί Ντιντί (Ehgamugey Ibraahim Ali Didi , μετέπειτα Ibraahim Faamuladheyri Kilegefaan). Στις 11 Δεκεμβρίου του 1957 ο πρωθυπουργός εξαναγκάστηκε σε παραίτηση και ο Ιμπραχίμ Ναζίρ (Velaanagey Ibraahim Nasir) έγινε νέος πρωθυπουργός στις 12 Δεκεμβρίου του ιδίου έτους.

Ο Σουλτάνος Φαρίντ ήταν λαοφιλής σε όλη τη χώρα και σεβαστό πρόσωπο μέχρι το θάνατό του. Στις 15 Μαρτίου του 1968 διεξήχθη δημοψήφισμα, στο οποίο ο λαός αποφάσισε την κατάργηση της μοναρχίας. Έτσι, στις 11 Νοεμβρίου του 1968 οι Μαλδίβες έγιναν δημοκρατία.

Μετά την ανατροπή του από το θρόνο, ο σουλτάνος εγκατέλειψε το παλάτι του και αποσύρθηκε στην οικία του , όπου σήμερα στεγάζεται το Κοινοβούλιο των Μαλδίβων. Πέθανε στο Μαλέ στις 27 Μαΐου του 1969 σε ηλικία 68 ετών. Κηδεύτηκε με τιμές στο κοιμητήριο Γκαλολού.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Rulers,org, Ηγέτες των Μαλδίβων
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Muhammad Fareed Didi της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).