Μουσταφά Σεντόπ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μουσταφά Σεντόπ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Mustafa Şentop (Τουρκικά)
Γέννηση
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςτουρκικά
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης - Τμήμα Νομικής
Πανεπιστήμιο Μαρμαρά[1]
Πληροφορίες ασχολίας
ΕργοδότηςΠανεπιστήμιο Μαρμαρά
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΚόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΜέλος της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας (2011–2023)
Πρόεδρος της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας (2019–2023)
Μέλος της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας (από 2018, Τεκίρνταγ)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Μουσταφά Σεντόπ (γεννημένος 6 Αυγούστου 1968) είναι ένας Τούρκος πολιτικός από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), ο οποίος έχει υπηρετήσει ως μέλος του Κοινοβουλίου για την τρίτη εκλογική περιφέρεια της Κωνσταντινούπολη από τις 12 Ιουνίου 2011. Εξελέγη για πρώτη φορά στη γενική εκλογή του 2011 και επανεξελέγη τον Ιούνιο του 2015. Από το 2012 μέχρι το 2015, διετέλεσε αναπληρωτής ηγέτης του AKP, υπεύθυνος για εκλογικές εκστρατείες.

Στις 24 Φεβρουαρίου 2019 εξελέγη 29ος Πρόεδρος της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης, μετά την παραίτηση του Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος παραιτήθηκε από την εκστρατεία του για να εκλεγεί ως Δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης στις τοπικές εκλογές του 2019.

Πρόωρη ζωή και σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μουσταφά Σεντόπ γεννήθηκε στις 6 Αυγούστου 1968 στη Ραιδεστό σε οικογένεια αλβανικής καταγωγής. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης και έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα και διδακτορικό δίπλωμα στο δημόσιο δίκαιο στο Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά. Το 1993 άρχισε να εργάζεται ως μέλος του διδακτικού προσωπικού στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μαρμαρά. Έγινε γιατρός, το 2002, ξεναγός το 2005 και καθηγητής το 2011. Έδωσε επίσης διαλέξεις στο Πανεπιστήμιο Φατίχ, στο Πανεπιστήμιο Μαλτεπέ, στο Πανεπιστήμιο Ισίκ, στο Πανεπιστήμιο Ντογούς και το πανεπιστήμιο Εμπορίου της Κωνσταντινούπολης . Έγινε Αντιπρύτανος του Πανεπιστημίου του Μαρμαρά, καθώς και μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου τόσο του Διοικητικού Συμβουλίου όσο και του Εκτελεστικού Συμβουλίου. Διετέλεσε επίσης Πρόεδρος του Κέντρου Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών Κωνσταντινούπολης . Είναι παντρεμένος με τέσσερα παιδιά.

Πολιτική σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σεντόπ εξελέγη μέλος του κοινοβουλευτικού κόμματος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) για την τρίτη εκλογική περιφέρεια της Κωνσταντινούπολης στις γενικές εκλογές του 2011 . Κατά τη διάρκεια του 4ου Τακτικού Συνεδρίου Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης που πραγματοποιήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2012, εξελέγη στην Κεντρική Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος (MYK) και έγινε αναπληρωτής ηγέτης υπεύθυνος για την προεκλογική εκστρατεία.  Έχασε τη θέση του κατά τη διάρκεια του 5ου Τακτικού Συνεδρίου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης τρία χρόνια αργότερα στις 12 Σεπτεμβρίου 2015.  Επανεκλέχθηκε ως βουλευτής στις γενικές εκλογές του Ιουνίου του 2015 .

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ανακτήθηκε στις 10  Ιουλίου 2019.