Μουσείο Μελισσοκομίας και Φυσικής Ιστορίας της Μέλισσας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αυτό το λήμμα αφορά το Μουσείο Μελισσοκομίας και Φυσικής Ιστορίας της Μέλισσας. Για το Μουσείο Μέλισσας, δείτε: Μουσείο Μέλισσας.
Μουσείο Μελισσοκομίας και Φυσικής Ιστορίας της Μέλισσας
Είδος μουσείο
Διεύθυνση 5th km Tsairi- Airport, Rhodes
Γεωγραφικές Συντεταγμένες 36°22′24″N 28°8′42″E
Διοικητική υπαγωγή Δήμος Ρόδου
Τοποθεσία Παστίδα Ρόδου
Χώρα Ελλάδα
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος

Το Μουσείο Μέλισσας βρίσκεται στη Παστίδα της Ρόδου. Ιδρύθηκε από τους Ν. Μελισσουργό και Ν. Ρέτσα, στελέχη της Μελισσοκομικής Δωδεκανήσου ΑΕΒΕ, άνθρωποι με παράδοση, αγάπη και πάθος για τη μελισσοκομία του τόπου.

Το Μουσείο Μέλισσας προσφέρει γνώσεις στους επισκέπτες για τη φύση, για το πολύτιμο έντομο τη μέλισσα, τα προϊόντα που παράγει και τα οφέλει που προσφέρει στην ανθρωπότητα. Κατά την είσοδο στο μουσείο ο επισκέπτης εντυπωσιάζεται από τη μοναδική τρισδιάστατη οροφή σε σχήμα κηρήθρας και τις τρισδιάστατες μέλισσες που την κοσμούν. Σκοπός είναι να δημιουργηθεί στο κοινό η αίσθηση ότι εισέρχεται σε μία κυψέλη, δηλαδή μέσα στο σπίτι της μέλισσας. Στο μουσείο μπορεί να παρακολουθήσει κανείς την ιστορία της μελισσοκομίας από την αρχαιότητα μέχρι και το σήμερα. Να μάθει πώς συλλέγονται τα προιόντα μέλισσας όπως η γύρη, ο βασιλικός πολτός, η πρόπολη και φυσικά τον τρόπο εξαγωγής και παραγωγής του μελιού. Εντός του μουσείου συναντάμε διαφανείς κυψέλες με ζωντανά μελίσσια που δίνουν τη δυνατότητα στον επισκέπτη να παρατηρήσει από κοντά τις μέλισσες και τη βασίλισσα όπως ζουν και δρουν στο φυσικό τους περιβάλλον. Στον εξωτερικό χώρο ο επισκέπτης μπορεί με μια βόλτα στο μελισσόκηπο να γνωρίσει τα είδη φυτών και βοτάνων που συναντώνται στη Ρόδο και στην ευρύτερη περιοχή της Δωδεκανησου και μας χαρίζουν τα θεσπέσια είδη μελιού του τόπου μας.

Το Μουσείο Μέλισσας μπορεί να φιλοξενήσει στους χώρους του οργανωμένες ή μεμονωμένες ενημερωτικές επισκέψεις και εκπαιδευτικές εκδρομές προσφέροντας:

  •  Σειρά εκθεμάτων που αφορούν την μελισσοκομία από την παλιά εποχή (μέχρι και 200 χρόνια πριν ) έως και την σύγχρονη.
  •  Παρουσίαση παλιών και σύγχρονων μεθόδων μελισσοκομίας.
  •  Ενημέρωση για την ζωή της μέλισσας και για τα προϊόντα της με τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων. (VIDEO-PROJECTOR-CINEMA, DVD, cd -rom κ.τ.λ.)
  •  Συλλογή παλιών εργαλείων των αγροτών και μελισσοκόμων.
  •  Ξενάγηση στους χώρους λειτουργίας της σύγχρονης γραμμής συσκευασίας μελιού (κατόπιν συνεννοήσεως).
  •  Μεγάλοι στεγασμένοι και εξωτερικοί χώροι με αναψυκτήριο για την άνετη διαμονή των επισκεπτών.
  •  Δυνατότητα αγοράς φυσικών προϊόντων μέλισσας, απαραίτητα για την υγιεινή διατροφή του ανθρώπου.Μελισσοκομικής Δωδεκανήσου ΑΕΒ

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Μελισσοκομική Δωδεκανήσου ΑΕΒΕ