Μουσείο Εσπεράντο στο Σβιτάβι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 49°45′16.88″N 16°28′21.41″E / 49.7546889°N 16.4726139°E / 49.7546889; 16.4726139

Μουσείο Εσπεράντο στο Σβιτάβι
Χάρτης
ΕίδοςEsperanto museum και Zamenhof-Esperanto object
Γεωγραφικές συντεταγμένες49°45′17″N 16°28′21″E
Διοικητική υπαγωγήSvitavy
ΤοποθεσίαOttendorferův dům
ΧώραΤσεχία
Έναρξη κατασκευής20  Σεπτεμβρίου 2008
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα
Οικία Οττεντόρφερ, τοποθεσία του μουσείου
πινακίδα στην είσοδο

Το Μουσείο Εσπεράντο στο Σβιτάβι είναι μέρος του μουσείου της πόλης στο Σβιτάβι (Τσεχία) και παρουσιάζει την ιστορία και την τρέχουσα δραστηριότητα του κινήματος της Εσπεράντο. Εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2008.

Τοποθεσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μουσείο βρίσκεται στο πιο όμορφο κτήριο της πόλης, στην Οικία Οττεντόρφερ, το οποίο χτίστηκε το 1892 από έναν Αμερικανό χορηγό, γεννημένο στο Σβιτάβι, Βαλεντίν Όσβαλντ Οττεντόρφερ. Ο αρχιτέκτονας του Μπρνο Γκερμάνο Γουάντερλεϊ σχεδίασε το σπίτι, ενώ ο δήμαρχος της πόλης Φρίντριχ Σάντερ ανέθεσε την κατασκευή του κτηρίου στον Γιόχαν Μπέιερ. Το σπίτι είναι επίσης γνωστό ως Κόκκινη Βιβλιοθήκη, επειδή οι τοίχοι του έχουν κατασκευαστεί με τούβλα κόκκινου χρώματος.

Αρχικός σκοπός του σπιτιού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το σπίτι φιλοξενεί επίσης μια δημόσια βιβλιοθήκη με 7.400 γερμανικά βιβλία, τα οποία αργότερα επεκτάθηκαν σε μια συλλογή 22.000 τόμων. Εκείνη την εποχή, η πόλη κατοικούνταν κυρίως από Γερμανούς ομιλητές. Κατά καιρούς, συναυλίες, παραστάσεις και διαλέξεις πραγματοποιούνται στο φόρουμ στον επάνω όροφο.

Η συλλογή βιβλίων θεωρείται εξαιρετική, καθώς ο Οττεντόρφερ ήθελε να κάνει την καλής ποιότητας λογοτεχνία προσβάσιμη σε ένα ευρύτερο κοινό. Ήλπιζε ότι άλλες πόλεις θα ακολουθήσουν το μοντέλο του. Στη συνέχεια αποφάσισε να καταγράψει τη συλλογή σύμφωνα με το Δεκαδικό Σύστημα Ντιούι.

Κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, πολλά βιβλία είχαν κλαπεί, μετά περισσότερα κατά την κομμουνιστική περίοδο, έως ότου απέμειναν μόνο 6.000 τόμοι. Αυτά σώζονται τώρα στο σπίτι απέναντι από την πλατεία, στο μουσείο της πόλης Σβιτάβι.

Ίδρυση του μουσείου της Εσπεράντο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύρια αίθουσα εκθέσεων του Μουσείου

Υπήρχε ένα άδειο δωμάτιο στο ισόγειο της Οικίας Οττεντόρφερ, που πάντα ανήκε στο μουσείο. Οι τοπικοί ομιλητές της Εσπεράντο πρότειναν στον διευθυντή του μουσείου και στον δήμαρχο τη δημιουργία μιας έκθεσης για την ιστορία του κινήματος της Εσπεράντο. Και οι δύο ενθουσιάστηκαν με την ιδέα. Όχι μόνο κατέληξαν σε συμφωνία με το υπουργείο Πολιτισμού, αλλά έλαβαν επίσης οικονομική υποστήριξη για την επισκευή και τον εξοπλισμό του δωματίου με τα απαραίτητα έπιπλα. Μεγάλο μέρος της δουλειάς έγινε από την τοπική κοινότητα της Εσπεράντο, η οποία επίσης υποβοηθήθηκε από την Τσεχική Ένωση Εσπεράντο, καθώς και από άλλους από το εξωτερικό. Το μουσείο της πόλης δανείστηκε την προτομή του Ζάμενχοφ και πολλά βιβλία από το κοντινό Česká Třebová, το οποίο διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή βιβλίων Εσπεράντο στην Τσεχική Δημοκρατία. Όμως εκεί, τα βιβλία αποθηκεύονται σε ένα αρχείο μακριά από το κοινό λόγω επιστημονικών αναγκών, ενώ στο Σβιτάβι εκτίθενται για το ευρύ κοινό.

Διάταξη μουσείου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα βιβλία της Εσπεράντο εκτίθενται σε επτά γυάλινες προθήκες, ταξινομημένες ανά θέμα των επιμέρους εκθέσεων. Το μουσείο εμφανίζει επίσης τρέχοντα βιβλία, τα οποία μπορείτε να αγοράσετε. Πίσω από τις οθόνες βρίσκεται ένας κλειστός χώρος με ράφια από βιβλία Εσπεράντο. Άλλα εκθέματα φαίνονται στα πέντε γυάλινα τραπέζια, μαζί με 13 πλαίσια στον τοίχο σχετικά με διαφορετικά θέματα του κινήματος. Υπάρχει επίσης μια έκθεση με καρφίτσες, κουμπιά και άλλα μικρά ιστορικά σημαντικά αντικείμενα της Εσπεράντο. Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να αλληλεπιδράσουν με έναν υπολογιστή με οθόνη αφής, για να μάθουν περισσότερα σχετικά με συγκεκριμένες περιοχές ενδιαφέροντος. Κοντά υπάρχει μια μικρή συλλογή περιοδικών και φυλλαδίων, που οι επισκέπτες μπορούν να πάρουν μαζί τους δωρεάν. Η πίσω αίθουσα του μουσείου διαθέτει ένα μικρό καφέ όπου οι άνθρωποι μπορούν να συνομιλήσουν.

Δραστηριότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Οκτώβριο του 2011, το μουσείο φιλοξένησε την Εσπεράντο Wikimania, μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη 10η επέτειο της Εσπεράντο Wikipedia .

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]