Μουσείο Βασιλικών Τάφων Αιγών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Μουσείο Βασιλικών Τάφων Αιγών
Είδος μουσείο
Γεωγραφικές Συντεταγμένες 40°29′17″N 22°19′13″E
Τοποθεσία Νομός Ημαθίας
Χώρα Ελλάδα
Tomb III Vergina.jpg

Το Μουσείο Βασιλικών Τάφων Αιγών βρίσκεται στη Βεργίνα της Ημαθίας.

Οι βασιλικοί τάφοι των Αιγών και οι τοιχογραφίες με την αρπαγής της Περσεφόνης, είναι τα πρωτότυπα έργα μεγάλων ζωγράφων της αρχαιότητας που δαιτηρούνται σήμερα, μοιάζοντας με αρχαίο ταφικό τύμβο, με την επικάλυψη χώματος.

Με την αποκάλυψη των βασιλικών τάφων των Αιγών, το 1977, ξεκίνησε και η συντήρησή τους. Επίσης δημιουργήθηκε ένα εργαστήριο για να διασωθούν, να αποκατασταθούν και να συντηρηθούν τα εξαιρετικά κινητά ευρήματα. Για την προστασία των βασιλικών τάφων κατασκευάστηκε επίσης το 1993, ένα υπόγειο κτίριο που σκοπός του είναι η προστασία των αρχαίων μνημείων, καθώς διατηρεί σε σταθερό επίπεδο τις συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας του περιβάλλοντος χώρου.

Το κτίσμα έχει στον εξωτερικό του χώρο τη μορφή ενός τύμβου από χώμα, ενώ στο εσωτερικό του παρουσιάζεται η έκθεση των θησαυρών που βρέθηκαν μέσα στους βασιλικούς τάφους, από το Νοέμβριο του 1997.[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Κοτταρίδη, Αγγελική (2013). Αιγές: Η Βασιλικη Μητροπολη των Μακεδονων. Αθήνα: Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λατση, σελ. 45. ISBN 978-960-98364-5-6. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]