Μοναστήρι Δρυανόβου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Μοναστήρι Δρυανόβου
Dryanovo TodorBozhinov (0).JPG
Είδος μοναστήρι
Γεωγραφικές Συντεταγμένες 42°57′3″N 25°25′55″E
Διοικητική υπαγωγή Dryanovo
Χώρα Βουλγαρία
Έναρξη κατασκευής 12ος αιώνας

Το μοναστήρι Δρυανόβου (βουλγάρικα: Дряновски манастир) είναι ιστορικό μοναστήρι και μνημείο της Βουλγαρίας. Ανήκει στον κατάλογο των 100 Τουριστικών Αξιοθέατων της Βουλγαρίας. Βρίσκεται στην οροσειρά του Αίμου, 5 χιλιόμετρα από την πόλη Δρυάνοβο στην επαρχία του Γκαμπρόβου.

Η μονή ιδρύθηκε στα χρόνια του βασιλιά Καλογιάν, (1197-1207) και αφιερώθηκε στον Αρχάγγελο Μιχαήλ. Η αρχική του τοποθεσία ήταν 2 χιλιόμετρα από τη σημερινή του θέση. Ζούσαν σε αυτό πολλοί μοναχοί και λειτούργησε ως κέντρο του ησυχασμού. Καταστράφηκε από τους Οθωμανούς εισβολείς στα τέλη του 14ου αιώνα και κατασκευάστηκε νέο σε καινούργια τοποθεσία, για να καταστραφεί και αυτό το 16ο αιώνα. Στη σημερινή του τοποθεσία χτίστηκε στα τέλη του 17ου αιώνα. Τότε λειτουργούσε εκεί και σχολείο και ήταν από τα σημαντικότερα μοναστήρια της Βουλγαρίας. Το μοναστήρι κάηκε και πάλι μετά από επιδρομή κιρτζαλήδων ληστών και ανακαινίστηκε στα μέσα του 19ου αιώνα. Η νέα εκκλησία ολοκληρώθηκε το 1845 επί ηγουμένου Ραφαήλ. Το μοναστήρι έγινε θρησκευτικό, πολιτιστικό και επαναστατικό κέντρο της περιοχής. Κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του Απριλίου το 1876 η μονή σχεδιαζόταν να λειτουργήσει ως κέντρο εφοδιασμού των Βούλγαρων επαναστατών της περιοχής και για αυτό πολιορκήθηκε από τους Τούρκους. Μετά από δέκα μέρες αντίστασης των Βουλγάρων έναντι των αριθμητικά πολύ ισχυρότερων Οθωμανών, η μονή κατελήφθη και καταστράφηκε.

Τη σημερινή του μορφή την έχει από το 1880 μετά την ανακατασκευή του. Μόνο το καθολικό της μονής είχε επιζήσει από την καταστροφή. Από τους τρεις τρούλους που είχε, μόνο ο ένας διατηρείται σήμερα. Τη δεκαετία του '30 χτίστηκε καμπαναριό και αψιδωτός νάρθηκας. Στη μονή λειτουργεί μουσείο με εκθέματα από τη Νεολιθική εποχή από κοντινές σπηλιές έως τη νεότερη ιστορία του μοναστηριού και της περιοχής με έμφαση στην εξέγερση του Απριλίου.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]