Μολών λαβέ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Η ρήση «Μολών Λαβέ» ως υπερκείμενο ρητό στο έμβλημα του Πρώτου Σώματος του Ελληνικού Στρατού.

Η αρχαία ελληνική ρηματική φράση «Μολών λαβέ» είναι η πασίγνωστη ιστορική φράση του Λεωνίδα, βασιλιά των Σπαρτιατών η οποία δόθηκε σε απάντηση των κηρύκων του βασιλιά των Περσών Ξέρξη, όταν αυτός ζήτησε την παράδοση των όπλων των αμυνομένων Ελλήνων στο στενό των Θερμοπυλών.

Η απάντηση «μολών λαβέ» (=«αφού / εφόσον έρθεις, πάρ'τα» ή κατά την πιο γνωστή μετάφραση «έλα να τα πάρεις») φαίνεται πως εξόργισε τον Πέρση ηγεμόνα που διέταξε, αμέσως μετά, να ξεκινήσει η ιστορική μάχη των Θερμοπυλών το 480 π.Χ. Η φράση παραδίδεται από τον μεταγενέστερο αρχαίο Έλληνα συγγραφέα Πλούταρχο, στο έργο του Ηθικά (κεφάλαιο Αποφθέγματα Λακωνικά, Λεωνίδας Αναξανδρίδου, απόφθεγμα 11).[1]

Η απάντηση εκείνη έμεινε αθάνατη στην παγκόσμια ιστορία, χαρίζοντας στον Λεωνίδα υστεροφημία ως πρότυπο γενναιότητας, θεματοφύλακα πάτριων αρχών, νόμων και καθήκοντος.

Ετυμολογικά οι λέξεις μολών και λαβέ παράγονται από τα αρχαία ρήματα βλώσκω (= «πηγαίνω, έρχομαι - φτάνω, περνώ»[2], στη συγκεκριμένη περίπτωση από το θέμα "μολ-" του αορίστου β' του ρήματος) και λαμβάνω (= «παίρνω»).


Υποσημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Πλουτάρχου, Ηθικά, Λειψία, 1820, τόμος β', σ.142.
  2. Montanari, Franco (2013). Σύγχρονο λεξικό τής αρχαίας ελληνικής γλώσσας. (μτφρ. του Vocabolario della Lingua Greca, 2013, γ΄ έκδ., Torino: Loescher Editore). Αθήνα: Παπαδήμας, σελ. 436. ISBN 978-960-206-567-9.