Μοάι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μοάι στο Ράνο Ραράκου

Τα μοάι είναι αγάλματα που βρίσκονται στο Νησί του Πάσχα ή αλλιώς Νησί Ράπα Νούι. Πρόκειται για μονολιθικά αγάλματα, κατασκευασμένα από ηφαιστειακή τέφρα της περιοχής Ράνο Ραράκου, που αναπαριστούν ανθρώπινες μορφές. Υπολογίζεται πως δημιουργήθηκαν γύρω στο 1250 με 1500[1]

Σήμερα συνολικά έχουν βρεθεί 887 μοάι στο νησί.[2] Τα αγάλματα είναι ψηλά από τα 2,5 έως και τα 10 μέτρα, και ζυγίζουν από 75 έως 86 τόνους (το βαρύτερο μοάι βρίσκεται στο Άχου Τονγκαρίκι), ενώ έχει ανακαλυφθεί και ένα ημιτελές άγαλμα, που υπολογίζεται πως σε πλήρη μορφή θα έφτανε σε ύψος τα 21 μέτρα.

Τα 15 μεγάλα αγάλματα Μοάι στο Άχου Τονγκαρίκι

Τα μισά σχεδόν από αυτά τα αγάλματα βρίσκονται στην περιοχή Ράνο Ραράκου, αλλά εκατοντάδες έχουν μεταφερθεί σε διάφορα σημεία του νησιού και έχουν τοποθετηθεί πάνω σε πέτρινες βάσεις που ονομάζονται «Άχου».[3] Παριστάνουν προγόνους των ιθαγενών του νησιού.[4] Το κεφάλι τους είναι μεγάλο σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα τους, πλησιάζοντας σχεδόν τα 3/5 του μεγέθους του σώματος. Μερικές φορές τα μοάι φέρουν καπέλο ("πουκάο"). Σήμερα οι κόγχες των ματιών τους είναι άδειες, αλλά άλλοτε περιείχαν κόρες ματιών, όπως επιδεικνύεται στο μοναδικό μοάι που έχει βρεθεί με οφθαλμούς (σήμερα είναι αναστηλωμένο).

Τα περισσότερα ανακαλύφθηκαν το 1994. Τοπικοί μύθοι και θρύλοι λένε ότι τα «μοάι» είναι προστάτες του νησιού.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Steven R Fischer: The island at the end of the world, Reaktion Books, 2005, ISBN 1-86189-282-9
  2. «Easter Island Statue Project». 11 Μαΐου 2009. Ανακτήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2010. 
  3. Rapa Nui National Park
  4. Easter Island Statue Project

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εθνικό Πάρκο Ράπα Νούι