Μνημείο Εθνομαρτύρων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μνημείο Εθνομαρτύρων στο Μπαγκλαντές
Χάρτης
Είδοςαρχιτεκτονική κατασκευή
Γεωγραφικές συντεταγμένες23°54′41″N 90°15′17″E
Διοικητική υπαγωγήSavar Upazila
ΧώραΜπανγκλαντές
Έναρξη κατασκευής1982
Υλικάσκυρόδεμα
ΑρχιτέκτοναςSyed Mainul Hossain
Commons page Πολυμέσα

Το Μνημείο Εθνομαρτύρων (βεγγαλικά: জাতীয় স্মৃতি সৌধ‎‎ Jatiya Smriti Saudha) είναι το εθνικό μνημείο του Μπαγκλαντές, που έχει κατασκευαστεί στη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους στο Απελευθερωτικό Πόλεμο του Μπανγκλαντές του 1971, που έφερε την ανεξαρτησία και απέσπασε το Μπαγκλαντές από το Πακιστάν. Το μνημείο βρίσκεται στο Σαβάρ, περίπου 35 χλμ. βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Ντάκα.[1] Σχεδιάστηκε από τον Μαϊνούλ Χοσσάιν.

Ο Σιέντ Μαϊνούλ Χοσσάιν μπροστά από το Μνημείο Εθνομαρτύρων

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αριστερή θέα

Τα σχέδια για το μνημείο ξεκίνησαν το 1976. Μετά την επιλογή του τόπου, την ανάπτυξη δρόμου και γης, πραγματοποιήθηκε ένας εθνικός διαγωνισμός τον Ιούνιο του 1978. Μετά την αξιολόγηση των 57 προτάσεων, επιλέχθηκε το σχέδιο του Σιέντ Μαϊνούλ Χοσσάιν. Η κύρια δομή, η τεχνητή λίμνη και άλλες εγκαταστάσεις ολοκληρώθηκαν το 1982. Εγκαινιάστηκε στις 16 Δεκεμβρίου του 1982.

Η αρχιτεκτονική αποτελείται από επτά ζεύγη τοίχων με τριγωνικό σχήμα ή πρίσματα. Το εξώτερο ζεύγος είναι το μικρότερο σε ύψος, αλλά μεγαλύτερη σε έκταση, με τα πιο εσωτερικά ζεύγη να αλλάζουν σταδιακά την αναλογία ύψους-πλάτους, και το εσώτατο ζευγάρι, συνεπώς, αποτελεί το σημείο αιχμής της αρχιτεκτονικής. Κάθε ένα από αυτά τα επτά ζεύγη των τοίχων συμβολίζει ένα σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία του Μπανγκλαντές, δηλαδή το Κίνημα Γλώσσας το 1952, την εκλογή του Ενωμένου Μετώπου το 1954, το Κίνημα Συντάγματος το 1956, το Εκπαιδευτικό Κίνημα το 1962, το Κίνημα Έξι Στοιχείων το 1966, τη Μαζική Εξέγερση του 1969 και τέλος η κλιματολογική εκδήλωση του Απελευθερωτικού Πολέμου το 1971, που οδήγησε στην ανεξαρτησία του Μπαγκλαντές.

Τέλος, η κατασκευή του μνημείου ξεκίνησε το 1978. Η δομή ολοκληρώθηκε το 1982.

Γκαλερί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Amin, Md Shahidul· Islam, M Zakiul (2012). «National Martyrs' Memorial». Στο: Islam, Sirajul. Banglapedia: National Encyclopedia of Bangladesh (Second έκδοση). Asiatic Society of Bangladesh. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Jatiyo Sriti Soudho στο Wikimedia Commons