Μιχαήλ του Κλοπσκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Μιχαήλ του Κλοπσκ
Prepodobny Mikhail Klopsky.jpg
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος1453
ΘρησκείαΟρθόδοξος Χριστιανισμός
Eορτασμός αγίου11 Ιανουαρίου
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμοναχός

Ο Μιχαήλ, ρωσ. Михаил Клопский (απεβ. π. 1458) από τον Οίκο των Γκεντιμινιδών ήταν ένας κατά Χριστόν σαλός που σχετίστηκε με τη μονή της Αγ. Τριάδας τού Κλοπσκ, πλησίον τού Νόβγκοροντ, επί τού ποταμού Βερυάζχα.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με τον ιστορικό Βαλεντίν Γιάνιν ήταν γιος ή εγγονός τού Ντμίτρι κυρίου τού Βολύν-Μπόμπροκ, τού ήρωα της μάχης τού Κουλίκοβο και της Άννας των Ρουρικιδών, κόρης του Ιβάν Β΄ μεγάλου πρίγκιπα της Μόσχας.

Ο "βίος τού αγίου Μιχαήλ τού Κλοπσκ" συντάχθηκε το 1478-79 και διαδόθηκε το 1490 και το 1537. Αν και είναι λαϊκή αφήγηση, μας προμηθεύει αρκετές σημαντικές πληροφορίες και την πιο παλαιά λογοτεχνική απόδειξη για τις δραστηριότητές του στη μονή.

Κατά την περίοδο των Πολέμων Μόσχας-Λιθουανίας, ένας μυστηριώδης δια Χριστόν σαλός εμφανίζεται στη μονή της Αγ. Τριάδας. Μετά την αποδοχή του από τη μονή και ανώνυμος ακόμη στους μοναχούς, αναγνωρίστηκε από τον Κωνσταντίνο των Ρουρικιδών (γιο τού Ντμίτρι Ντονσκόι μεγάλου πρίγκιπα της Μόσχας), που επισκέφτηκε τη μονή, ως "ο δικός μας Μιχαήλ".

Μεταξύ των θαυμάτων που τού αποδίδονται στο έργο είναι η μεταστροφή των ληστών, ένας από τους οποίους έγινε ο μοναχός Δωρόθεος (Ντοροφέυ), η ανακάλυψη μίας αστείρευτης πηγής, η πρόγνωση τού καιρού και άλλες μαντείες και προφητείες.

Απεβίωσε πριν το 1458 και αγιοποιήθηκε από τη Ρωσική Εκκλησία έναν αιώνα μετά, το 1547. Η μνήμη του εορτάζεται από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 11 Ιανουαρίου. Το λείψανό του προσκυνείται στη μονή της Αγ. Τριάδας τού Κλοπσκ στο Νόβγκοροντ.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Свято-Троицкий Михайло-Клопский мужской монастырь". Klopsky.ru. Retrieved 2015-03-02.
  • "История жития Михаила Клопского - Свято-Троицкий Михайло-Клопский мужской монастырь". Klopsky.ru. Retrieved 2015-03-02.Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Michael of Klopsk της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).