Μιχαήλ Κάζι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μιχαήλ Κάζι
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση23 Οκτωβρίουιουλ. / 4  Νοεμβρίου 1839γρηγ.
Σεβαστούπολη
Θάνατος24 Ιουνίουιουλ. / 6  Ιουλίου 1896γρηγ.
Νίζνι Νόβγκοροντ
Τόπος ταφήςNikolskoe Cemetery of Alexander Nevsky Lavra
Χώρα πολιτογράφησηςΡωσική Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασυγγραφέας
Οικογένεια
Γονείςd:Q106438586 και d:Q106438546

Ο Μιχαήλ Καζί προέρχεται από οικογένεια Ελλήνων  ευγενών που εντάχθηκαν στη ρωσική υπηρεσία κατά τον Ρώσο-τουρκικό πόλεμο του 1768-1774. Γεννημένος στη Σεβαστούπολη, στην οικογένεια αξιωματικού του ναυτικού Ηλία  Aντρέεβιτς Kάζι (1804-1886) και της Aλεξάνδρα  Παύλοβνα Μαυρομιχάλη (1815-?), Εγγονή του Στέφανου  Μαυρομιχάλη, αρχηγού της  εξέγερσης στο Μοριά

Σπούδασε στη σχολή ναυτικών δοκίμων  της Μαύρης Θάλασσας στην πόλη Νικολάεφ. Υπηρέτησε στον Στόλο της Μαύρης Θάλασσας, και το 1858 προήχθη στο βαθμό του δίοπος  Κατείχε αρκετές παράκτιες θέσεις στη Σεβαστούπολη.

Το 1867, ο Μιχαήλ Ιλίτς Κάζι διορίστηκε διαχειριστής στο Ναυαρχείο της Σεβαστούπολης, και το 1870 έγινε  βοηθός του διευθυντή. Κάποιο διάστημα  (1874-1876) ήταν επικεφαλής της υπηρεσίας αυτής στη Σεβαστούπολη.

Το 1868 έλαβε τη θέση του Διευθυντή του Σταθμού Ναυπήγησης της Οδησσού της Ρωσικής Εταιρείας Ναυτιλίας και Εμπορίου. Την ίδια χρονιά αποχώρησε, αλλά συνέχισε να είναι μέλος της Εταιρείας στη θέση του διευθυντή των θαλάσσιων μεταφορών  και επικεφαλής ελέγχου κόστους

Τα έτη  1877-1892 ο Μιχαήλ Κάζι  διευθύνει τα  ναυπηγεία  της Βαλτικής στην Αγία Πετρούπολη. Εκεί  πραγματοποιείται η  ανακατασκευή του ναυπηγείου, το οποίο μετατράπηκε σε σύγχρονη ναυπηγική μονάδα. Την ίδια εποχή, συνέβαλε σημαντικά στην κατασκευή των πιο κρίσιμων τμημάτων του αεροσκάφους του Μοζάισκι στα συνεργεία των ναυπηγείων.

Βοήθησε  στην βελτίωση των υποδομών των τεχνικών σχολών των σιδηροδρόμων. Ως σύμβουλος  του υπουργείου ναυτιλίας συνέβαλε στην ανάπτυξη και συντήρηση των λιμένων. Συμμετείχε στη σύναψη της Ρώσο - Γερμανικής εμπορικής συμφωνίας του 1894. Το 1895, κατόπιν προσωπικού αιτήματος του Νικολάου Β, παρουσίασε ένα σημείωμα σχετικά με την κατάσταση και τις προοπτικές ανάπτυξης του ρωσικού πολεμικού  ναυτικού.

Ο Μιχαήλ Κάζι ήταν επίτιμο μέλος του συμβουλίου εμπορίου και εργοστασίων, καθώς και πρόεδρος  της Αυτοκρατορικής τεχνικής υπηρεσίας της Ρωσίας

Το 1893, ο Μιχαήλ Κάζι διορίστηκε πρόεδρος της Επιτροπής για την ανάπτυξη της ναυτιλίας και του εμπορίου στη Ρωσία.

Το 1896, ο Κάζι έγινε ένας από τους διοργανωτές της παν-ρωσικής έκθεσης στο Νίζνι- Νόβγκοροντ.  

Ο Μιχαήλ Ηλίτς Κάζι  πέθανε στο Νίζνι Νόβγκοροντ  στις 24 Ιουνίου του 1896 και κηδεύτηκε στην Αγία Πετρούπολη στο νεκροταφείο Νικόλσκι της Μονής του Αλεξάνδρου Νέβσκυ.

Η αναγνώριση της προσφοράς του

Το ακρωτήρι της Νόβαγια Ζεμλιά  στη θάλασσα του Κάρς  πήρε το όνομά του. Καθώς και. το ατμόπλοιο που αγοράστηκε το 1897 στη Φινλανδία  Σχολείο στην Αγία Πετρούπολη. φέρει το όνομά του

Στις αρχές του 20ου αιώνα, ένας από τους δρόμους της Σεβαστούπολης έφερε το όνομα του Μιχαήλ Ιλίτς Κάζι

Μεταξύ  των άλλων  υποστήριξε τον καλλιτέχνη Αλέξανδρο Αλεξέεβιτς Μπορίσοφ στην αρχή των καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων του.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]