Μιχαήλ Βλαστός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Μιχαήλ Βλαστός
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 1  Φεβρουαρίου 1874
Θάνατος 4  Σεπτεμβρίου 1936
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα επιχειρηματίας
συλλέκτης
Εργοδότης Αδερφοί Ράλλη
Οικογένεια
Σύζυγος Ρεγγίνα Λιδωρίκη (από 1900)
Τέκνα Ιουλία Βλαστού
Παντελής Μιχ. Βλαστός
Γονείς Παντελής Βλαστός και Πηνελόπη Κάπαρη

Ο Μιχαήλ Βλαστός (Αθήνα, 1 Φεβρ. 1874 - Αθήνα, 4 Σεπτ. 1936) ήταν Έλληνας συλλέκτης νομισμάτων και στέλεχος σε εμπορικές επιχειρήσεις.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Αθήνα και ήταν γιος του Παντελή Βλαστού (Τριέστη 1836 - Μασσαλία 1914) και της Πηνελόπης Κάπαρη (Κωνσταντινούπολη, 1846 - Μασσαλία 1920). Σε νεαρή ηλικία εγκαταστάθηκε στη Μασσαλία, όπου και εργάστηκε στον εμπορικό οίκο των αδελφών Ράλλη, ενώ έζησε για μεγάλα χρονικά διαστήματα στη Μεγάλη Βρετανία και τις ΗΠΑ.

Ασχολήθηκε με την συλλογή νομισμάτων και σύντομα απέκτησε μια άριστη συλλογή νομισμάτων του Τάραντα. Το 1932 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου και σχημάτισε επίσης αξιόλογη συλλογή πρωτοαττικών αγγείων. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Βλαστός, αν και ευκατάστατος, δεν διέθετε σημαντική οικονομική επιφάνεια. Διετέλεσε σύμβουλος της Αρχαιολογικής Εταιρείας, και ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος της Εταιρείας των φίλων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Δημοσίευσε επιστημονική μελέτη περί των νομισμάτων του Τάραντα και τιμήθηκε από την Γαλλική Ακαδημία των Επιγραφών με το Βραβείο «Allier de Hauteroche».

Το 1988, η σημαντική αρχαιολογική συλλογή του δωρήθηκε από τον σύζυγο της κόρης του, Πηνελόπης-Ιουλίας και τα παιδιά τους (τον Ιωάννη Σερπιέρη, και τα παιδιά τους Πατρίτσια-Λαυρία συζ. Παπαδημητρίου, Σαβίνα Ι. Σερπιέρη και Φερνάνδο Ι. Σερπιέρη) στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, ως σ«συλλογή Βλαστού-Σερπιέρη».[1]

Ήταν παντρεμένος με την Ρεγγίνα Λιδωρίκη (κόρη του Γεωργίου Λιδωρίκη και της Ερατώς Δάρα), με την οποία απέκτησαν δυο παιδιά στη Μασσαλία: τον Παντελή (4 Οκτ. 1900 - 1974) και την Πηνελόπη-Ιουλία (Ντιντί Βλαστό) (8 Απρ. 1903 - 1985), γνωστή αθλήτρια της αντισφαίρισης (τέννις) και ολυμπιονίκη του 1924.

Απεβίωσε το 1936.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]