Μιχαΐλο Γ΄ της Ντούκλια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Μιχαΐλο Γ΄ της Ντούκλια
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος1186
ΕθνικότηταΣέρβοι
Οικογένεια
ΓονείςΡάντοσλαβ της Ντούκλια
Η Ντούκλια και οι γειτονικές σερβικές περιοχές κατά την διάρκεια του 11ου και του 12ου αιώνα.
Για άλλα πρόσωπα με το όνομα , δείτε: Μιχαΐλο της Ντούκλια.

Ο Μιχαΐλο Γ΄ (σερβικά κυριλλικά: Михаило‎) ήταν Ηγεμόνας της Ντούκλια, από, περίπου, το 1180, ή πρωτύτερα, έως το 1186 ή το 1189. Ήταν γόνος της Δυναστείας των Βογισλάβλιεβιτς, γιος του Ράντοσλαβ της Διόκλειας καθώς και ξάδερφος του Μέγα Ηγεμόνα Στέφαν Νέμανια της Ράσκας.

Η Ηγεμονία της Ντούκλια ήταν υποτελής της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας έως το 1180, όταν ο Αυτοκράτορας Μανουήλ Α΄ απεβίωσε και η Αυτοκρατορία οδηγήθηκε σε αναταραχές. Έως το 1186, οι βυζαντινές κτήσεις στην Άνω Δαλματία είχαν καταληφθεί από τον Στέφαν Νέμανια, ο οποίος, επίσης, επέβαλε την κυριαρχία του επί της Ντούκλια. Η κτήση του Ηγεμόνα Μιχαΐλο περιορίστηκε στις παράκτιες περιοχές περιμετρικά του Μπαρ, ενώ ο έλεγχος επί της Ντούκλια παραχωρήθηκε στον Βούκαν, μεγαλύτερο υιό του Στέφαν Νέμανια. Ο Ηγεμόνας Μιχαΐλο ήταν προστάτης της Αρχιεπισκοπής του Μπαρ, ενώ, το 1189, η σύζυγός του, ηγεμόνισσα Ντεσισλάβα, μετέβη στο Ντούμπροβνικ συνοδευόμενη από τον αρχιεπίσκοπο Γρηγόριο του Μπαρ.[1][2]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Fine 1991.
  2. Ćirković 2004, σελ. 31-32.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Ντέσα Βουκάνοβιτς
(Δούκας της Ζαχλουμίας και Τραβουνίας)
Ηγεμόνας της Ντούκλια
1165/75-1186/89
Διάδοχος
Βούκαν Νέμανιτς υπό τον
Στέφαν Νέμανια
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Mihailo III of Duklja της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).