Μιραβεργόνη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

H μιραβεργόνη, με εμπορικό όνομα Mybetriq ή Betmiga, χρησιμοποιείται για την θεραπεία του Συνδρόμου της Υπερδραστήριας Ουροδόχου Κύστης. Τα θεραπευτικά της αποτελέσματα είναι παρόμοια με αυτά των αντιμουσκαρινικών (αντιχολινεργικών) φαρμάκων όπως η σολιφενασίνη και η τολτεροδίνη. Χορηγείται από το στόμα.

Οι συνήθεις παρενέργειες περιλαμβάνουν την αρτηριακή υπέρταση, πονοκεφάλους και λοιμώξεις του ουροποιητικού. Άλλες σημαντικές παρενέργειες του φαρμάκου είναι η κατακράτηση ούρων, οι αρρυθμίες και το αγγειοοίδημα. Ο μηχανισμός δράσης της οφείλεται στην ενεργοποίηση των β3 αδρενεργικών υποδοχέων της ουροδόχου κύστης, με αποτέλεσμα την χαλάρωση της.

Η μιραβεργόνη είναι ο πρώτος κλινικά διαθέσιμος β-3 αγωνιστής που εγκρίθηκε για χρήση σε ενήλικες με Σύνδρομο της Υπερδραστήριας Ουροδόχου Κύστης. Η μιραβεργόνη εγκρίθηκε για ιατρική χρήση στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2012. Το 2020 ήταν to 160o πιο συχνά συνταγογραφούμενο φάρμακο στις ΗΠΑ, με περισσότερο από 3 εκατομμύρια συνταγές. Υπάρχει και ως γενόσημο φάρμακο.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο προτιμάται λιγότερο σε σχέση με τα αντιμουσκαρινικά φάρμακα όπως η  οξυβουτινίνη.

Ενδείξεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χρησιμοποιείται για την θεραπεία του Συνδρόμου της Υπερδραστήριας Ουροδόχου Κύστης, Έχει εξίσου καλά θεραπευτικά αποτελέσματα με τα αντιμουσκαρινικά (αντιχολινεργικά) φάρμακα όπως η σολιφενασίνη και η τολτεροδίνη. Στο Ηνωμένο Βασίλειο προτιμάται λιγότερο σε σχέση με τους συγκεκριμένους παράγοντες.

Χρησιμοποιείται επίσης για την θεραπεία της Νευρογενούς Κύστης, μιας δυσλειτουργίας της ουροδόχου κύστης που σχετίζεται με νευρολογικές διαταραχές σε παιδιά ηλικίας τριών ετών και μεγαλύτερα.

Ανεπιθύμητες Ενέργειες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολύ Συχνές (>10%)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Αρτηριακή Υπέρταση

Συχνές (1-10%_[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σπάνιες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]