Μιλόνγκα (χορός)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Μιλόνγκα (Milonga) είναι χορός με προέλευση από την Αργεντινή. Χορεύεται στους ρυθμούς της μουσικής Μιλόνγκα και θεωρείται ως ο πρόδρομος του Τάγκο.

Οι χορευτές της Μιλόνγκα αποφεύγουν τις παύσεις, και συχνά εισάγουν συγχρονισμούς και σπασμένο ρυθμό στα βήματα και στις στροφές. Είναι χορός με ιδιαίτερη έμφαση στη ρυθμικότητα, και με στοιχεία που τείνουν να είναι λιγότερο περίπλοκα από τις περισσότερες μορφές Τάγκο. Απαιτεί μεγαλύτερη χαλάρωση των ποδιών και του σώματος και τα βήματά της είναι συνήθως πιο γρήγορα, με ελάχιστες παύσεις. Στη Μιλόνγκα αποφεύγονται οι πολύπλοκες φιγούρες και επιδιώκεται περισσότερο η χιουμοριστική και απλή διάθεση των χορευτών.

Υπάρχουν δύο διαφορετικές βασικές μορφές της Μιλόνγκα: Η Μιλόνγκα Λίζα (Milonga Lisa), - στην οποία οι χορευτές χορεύουν σε απόλυτη συμφωνία με τον ρυθμό της μουσικής - και η Μιλόνγκα κον Τρασπιέ (Milonga con Traspié), στην οποία ο χορευτής εκτελεί Traspiés ή contrapasos (αλλαγές του βάρους από το ένα πόδι στο άλλο και πάλι πίσω σε διπλό χρόνο, ή τρία βήματα σε δύο χτύπους) ώστε να ερμηνεύσει τη μουσική. Κατ' αυτόν τον τρόπο, η Μιλόνγκα δεν χρειάζεται γρήγορα βήματα, ούτε μεγάλους χώρους για να χορευθεί.

"Μιλόνγκα" είναι επίσης το όνομα που δίνεται σε χορευτικές εκδηλώσεις αφιερωμένες στο Τάγκο. Αυτή η διπλή σημασία της λέξης Μιλόνγκα μπορεί να προκαλέσει σύγχυση, εκτός αν κάποιος γνωρίζει το πλαίσιο στο οποίο χρησιμοποιείται η λέξη "Μιλόνγκα". Οι χορευτές της Μιλόνγκα είναι γνωστοί ως "Μιλονγκέρος" (Milongueros).

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. http://www.argentina-tango.com/milonga.htm
  2. https://en.oxforddictionaries.com/definition/milonga
  3. https://gottatango.wordpress.com/2012/07/04/milonga-traspie/