Μικροφίλμ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ένας φορέας θετικού μικροφίλμ.
Σαρωτής μικροφίλμ: μετατροπή μικροφίλμ σε ψηφιακή εικόνα.

Το μικροφίλμ είναι τύπος φωτογραφικού φιλμ, που έχει την ιδιότητα να αναπαραγάγει ολόκληρα κείμενα σε μικρές διαστάσεις. Χρησιμοποιείται για λόγους οικονομίας χώρου καθώς και για τη διατήρηση κειμένων αξίας, που συχνά η πολλή χρήση τα καταστρέφει.

Το μικροφίλμ έγινε διάσημο μέσο αποθήκευσης σε βιβλιοθήκες και οργανισμούς στο μέσο του 20ού αιώνα. Σε μικροφίλμ φωτογραφήθηκαν εφημερίδες και περιοδικά, ώστε να είναι ευκολότερη η πρόσβαση σε αυτά και να χρειάζεται λιγότερος αποθηκευτικός χώρος. Επίσης στις βιβλιοθήκες σπάνια βιβλία αξίας φωτογραφήθηκαν σε μικροφίλμ, ώστε όχι μόνο να μειωθεί η πιθανότητα καταστροφής, αλλά και η πιθανότητα κλοπής από τους αναγνώστες.

Για το διάβασμα των μικροφίλμ υπάρχουν ειδικές συσκευές, που με αυτές προβάλλεται το φιλμ και μπορεί κανείς άνετα να το διαβάσει. Οι συσκευές αυτές λέγονται μικροαναγνώστες. LP  Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το αντίστοιχο λήμμα της LivePedia.

Η εισαγωγή του κειμένου της LivePedia στη Βικιπαίδεια έγινε πριν την 1η Νοεμβρίου 2008, συνεπώς ισχύει η διπλή αδειοδότηση υπό την άδεια CC-BY-SA 3.0 και την GFDL.

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Microform της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).