Μιθριδάτης Β΄ της Κομμαγηνής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Μιθριδάτης Β΄ της Κομμαγηνής
Ανάγλυφο με τον Μιθριδάτη Β΄ και την αδελφή του Λαοδίκη, από τον τύμβο (tumulus) τού Καρακούς.
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1ος αιώνας π.Χ.
Θάνατος20 π.Χ.
Ρώμη
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςαρχαία ελληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΛαοδίκη
ΤέκναΜιθριδάτης Γ΄ της Κομμαγηνής
ΓονείςΑντίοχος Α' Θεός της Κομμαγηνής και Ισιάς
ΑδέλφιαΑντίοχος Β΄ της Κομμαγηνής
ΟικογένειαΔυναστεία των Οροντιδών
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαμονάρχης
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Μιθριδάτης Β΄ Αντίοχος Επιφανής Φιλέλλην Φιλορωμαίος Μονοκρίτης (απεβ. 20 π.Χ.) από τη Δυναστεία των Οροντιδών ήταν βασιλιάς της Κομμαγηνής (38-20 π.Χ.).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο πρωτότοκος γιος τού Αντιόχου Α΄ Θεού της Κομμαγηνής και της Ισιάδας, κόρης τού Αριοβαρζάνη Α΄ της Καππαδοκίας.

Είχε Αρμενική και Ελληνική καταγωγή. Το 38 π.Χ. διαδέχθηκε τον πατέρα του· ήταν σύμμαχος τού Μάρκου Αντωνίου. Το 31 π.Χ. οδήγησε προσωπικά το στρατό του στο Άκτιο της Ηπείρου για να τον υποστηρίξει στον εμφύλιο πόλεμο, που εκείνος είχε με τον Οκταβιανό. Έπειτα από την ήττα τού Μ. Αντωνίου, έγινε σύμμαχος τού Οκταβιανού Αυγούστου. Παρά ταύτα ο Αύγουστος τον ανάγκασε να τού παραχωρήσει το Ζεύγμα, πόλη της Κομμαγηνής και μεγάλο πέρασμα τού Ευφράτη προς στη ρωμαϊκή επαρχία της Συρίας. Για να δείξει την υποστήριξή του στον Αύγουστο ο Μιθριδάτης Β΄ επέρριψε το επίθετό του Φιλέλλην από τον αυλικό τίτλο του και πρόσθεσε το Φιλορωμαίος. Και τα δύο ήταν επίθετα τού πατέρα του, ο οποίος λατρευόταν στο ιεροθέσιο τού όρους Νεμρούτ. Το άλλο επίθετό του Μονοκριτής μάλλον προέρχεται από το κριτής = δικαστής.

Αδελφός του ήταν ο Αντίοχος Β΄ πρίγκιπας της Κομμαγηνής. Αυτός σκότωσε έναν πρεσβευτή τού Μιθριδάτη Β΄ προς τη Ρώμη. Για τον λόγο αυτό ο Αύγουστος κάλεσε τον Αντίοχο το 29 π.Χ. στη Ρώμη και τον εκτέλεσε.

Σύμφωνα με μία επιγραφή που βρέθηκε στο τωρινό χωριό Σοφράζ σε έναν ταφικό βωμό μίας πλούσιας τοπικής οικογένειας, που χρονολογείται περί τα μέσα του 1ου αι., η Ελληνίδα σύζυγός του εκαλείτο Λαοδίκη, όνομα σύνηθες στους Σελευκίδες. Ο βωμός αναγράφει τα ονόματα επτά γενεών μελών της οικογένειάς του, όπως τού ιδίου, τού πατέρα του και της συζύγου του. Ο Μιθριδάτης Β΄ απεβίωσε το 20 π.Χ. και τον διαδέχθηκε ο γιος του Μιθροδάτης Γ΄.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε τη Λαοδίκη και είχε τέκνο: