Μια ημέρα του Ιβάν Ντενίσοβιτς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μια ημέρα του Ιβάν Ντενίσοβιτς
ΣυγγραφέαςΑλεξάντρ Ισάγεβιτς Σολζενίτσιν
ΤίτλοςОдин день Ивана Денисовича
ΓλώσσαΡωσικά
Ημερομηνία δημιουργίας1959
Ημερομηνία δημοσίευσηςΝοέμβριος 1962
Μορφήμυθιστόρημα
Πρώτη έκδοσηNew American Library

Το Μια ημέρα του Ιβάν Ντενίσοβιτς, (κυρ. "Один день Ивана Денисовича", λατ. "Odin den' Ivana Denisovicha"), είναι νουβέλα (η πρώτη) του Ρώσου συγγραφέα Αλεξάντρ Σολζενίτσιν που γράφτηκε το 1951 και δημοσιεύτηκε το 1962.

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ιστορία αφορά έναν πολιτικό κρατούμενο σε στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας της ΕΣΣΔ (Γκουλάγκ),του οποίου η κάθε ημέρα είναι ίδια με την προηγούμενη ή την επόμενη, με αποτέλεσμα αν κάποιος αφηγηθεί μία και μόνη μέρα, να είναι σα να εξιστορεί μια ολόκληρη ζωή. Η κάθε ημέρα περιλαμβάνει κατά σειράν : Πρωινή έγερση, παράταξη, στοίχιση, συσσίτιο, πορεία, οικοδομική εργασία, πορεία, παράταξη, στοίχιση, συσσίτιο, ύπνος.

Ο Σούκοβ ή Ιβάν Ντενίσοβιτς είναι 40 ετών και του λείπουν τα μισά δόντια, όπως μας τον συστήνει επιγραμματικά ο συγγραφέας. Το 1941 επιστρατεύτηκε και πολέμησε στο Ανατολικό Μέτωπο. Το 1942 αιχμαλωτίστηκε από τους Γερμανούς, αλλά κατάφερε να δραπετεύσει. Όταν επέστρεψε στη μονάδα του θεωρήθηκε πράκτορας του εχθρού και συνελήφθη.

Ο Ιβάν το 1943 καταδικάστηκε σε ποινή δέκα ετών χωρίς δίκη. Εξορίστηκε και οδηγήθηκε σε στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας. Η ιστορία του τοποθετείται το 1951, ενώ έχει εκτίσει ήδη οκτώ χρόνια καθημερινής (και χωρίς αμοιβή) οικοδομικής εργασίας. Στο στρατόπεδο επικρατεί ατμόσφαιρα κόλασης: κλοπές, τιμωρίες, εξευτελισμοί, καταδόσεις, πείνα.

Ο τρόπος αφήγησης του Σολζενίτσιν είναι ίδιος με αυτόν που θ' ακολουθήσει και στη συνέχεια της λογοτεχνικής του παραγωγής. Λεπτομερής περιγραφή συγκεκριμένων στιγμιοτύπων της φυλακής, χωρίς χρήση μεταφορικού λόγου ή καλολογικών στοιχείων, καθημερινό λεξιλόγιο, αλλά με την ανάδειξη λέξεων από όλη τη μακραίωνη γλωσσική παράδοση της Ρωσίας (ορισμένες λέξεις που χρησιμοποιούσε δεν υπήρχαν ούτε στα λεξικά), στατική δράση ή και ολοκληρωτική απουσία δράσης, γραμμική αφήγηση που αποτελείται από συγκοπές παρά από συνέχειες.