Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας (Unmanned surface vehicle ή USV) ονομάζεται το αυτόνομο (χωρίς την ύπαρξη πληρώματος), προγραμματισμένο ή τηλεκατευθυνόμενο σκάφος που κινείται στην επιφάνεια της θάλασσας και ελέγχεται από ειδικό πρόγραμμα ή χειριστήριο εδάφους. Χρησιμοποιείται για πολεμικούς, ερευνητικούς, ερασιτεχνικούς και στο άμεσο μέλλον για εμπορικούς σκοπούς. Το αυτόνομο σκάφος μπορεί να λειτουργεί:

  • Χειροκίνητα - Ο άνθρωπος έχει τον πλήρη έλεγχο του σκάφους.
  • Ημιαυτόνομα - Ορισμένες συμπεριφορές του οχήματος είναι εντελώς αυτόνομες (π.χ. η ακολούθηση προγραμματισμένης πορείας), όμως το όχημα δίνει αναφορά στον χειριστή του, ώστε να συμμετέχει ενεργά στη λήψη αποφάσεων που πρόκειται να εκτελεστούν από το σκάφος.
  • Αυτόνομο ή πλήρως αυτόνομο - Το όχημα εκτελεί τις δικές του αποφάσεις από το σημείο εκκίνησης έως το τελικό σημείο λειτουργίας, χωρίς την μεσολάβηση του χειριστή. Ο χειριστής παρακολουθεί παθητικά τις ενέργειες του σκάφους χωρίς να χρειάζεται να επεμβαίνει. Οι περισσότερες λειτουργίες πιθανόν να είναι κάποιοι συνδυασμοί αυτών των τριών τρόπων λειτουργίας.
  • Portmann H., S. Cooper, M. Norton, D. Newborn (2002), “Unmanned Surface Vehicles: Past, Present and Future”, Unmanned Systems, Vol. 20, No. 5, pp.32-37.
  • USA Department of Navy (2007), “The Navy Unmanned Surface Vehicle (USV) Master Plan”.