Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης Χρυσόστομος Βούλτσος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο Χρυσόστομος Βούλτσος γεννήθηκε κατά το έτος 1920 και ήταν μικρασιατικής καταγωγής. Μετά την Στοιχειώδη και την Εγκύκλια Εκπαίδευση σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών. Ακολούθως υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία. Ως στρατιώτης εστάλη στην Νότιο Κορέα, όπου πολέμησε (1947-1950) και βίωσε δύσκολες καταστάσεις, όπως ο ίδιος αργότερα ανέφερε στις προσωπικές διηγήσεις του, οι οποίες εν πολλοίς σημάδεψαν τον μετέπειτα βίον του. Επέλεξε την μοναχική ζωή, έγινε Δόκιμος και αργότερα εκάρη Μοναχός, οπότε και μετονομάσθηκε σε Χρυσόστομο. Εχειροτονήθηκε αρχικά Διάκονος και αργότερα Πρεσβύτερος και έλαβε το οφφίκιον του Αρχιμανδρίτη. Υπηρέτησε ευδοκίμως ως Ιεροκήρυκας στην Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων, υπό τον Μητροπολίτη Σεραφείμ Τίκκα, αργότερα Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος. Η όλη δραστηριότητά του στην Μητρόπολη Ιωαννίνων εκτιμήθηκε ιδιαίτερα, τόσον από τον τότε Μητροπολίτη Ιωαννίνων Σεραφείμ, όσο και από τους πιστούς. Φεύγοντας από την ΄Ηπειρο άφησε άριστες εντυπώσεις.

Ο Χρυσόστομος Βούλτσος υπηρέτησε ευδοκίμως σε διάφορες εκκλησιαστικές θέσεις, μεταξύ των οποίων και ως Διευθυντής του Οικοτροφείου της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος (1963-1968), δείχνοντας στοργή, αγάπη και γενικά μεγάλο ενδιαφέρον για την σπουδάζουσα νεολαία και ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στους φοιτητές. Ενδιαφερόταν, όχι μόνο για την άρτια λειτουργία του Φοιτητικού Οικοτροφείου, αλλά και για προσωπικά προβλήματα του κάθε φοιτητή και για την πρόοδό των στις σπουδές. Πάντοτε ήταν αρωγός και βοηθούσε, όπου ήταν ανάγκη. των.

Έχαιρε της ιδιαίτερης εκτίμησης του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Σεραφείμ και γι΄ αυτό αργότερα χειροτονήθηκε Επίσκοπος και έλαβε τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Δωδώνης, προσφέροντας τις υπηρεσίες του ως Βοηθός Επίσκοπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών..

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό τον Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ, εκτιμώντας το ήθος, την προσωπικότητα και το μέχρι τότε πλούσιο έργο του Αρχιμανδρίτη Χρυσοστόμου Βούλτσου, τον εξέλεξε στις 22-05-1974 ως πρώτον Μητροπολίτη της νεοϊδρυθείσας Μητροπόλεως Νέας Σμύρνης. Ο Χρυσόστομος ως Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης υπηρέτησε μέχρι την κοίμησή του (1986). Οργάνωσε την Ιερά Μητρόπολη Νέας Σμύρνης και έθεσε τα θεμέλια σε όλες τις επί μέρους υπηρεσίες και δομές της, ώστε να μπορεί να λειτουργεί άψογα, προς δόξαν Θεού και εξυπηρέτηση των πιστών.

Ο Χρυσόστομος Α΄, ως Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης άφησε εποχή. ΄Ηταν άνθρωπος απλός, ταπεινός, ζούσε φτωχικά, ασκητικά, σαν Καλόγηρος. Υπεραγαπούσε τους ανθρώπους και ενδιαφερόταν για τους πάντες και ιδιαίτερα για τους ενδεείς, τους ασθενείς και γενικά για όλους εκείνους, οι οποίοι αντιμετώπιζαν δυσκολίες και προβλήματα. Ιδιαίτερη ευαισθησία έδειχνε για τους ασθενείς, για τους οποίους έκανε ότι περνούσε από το χέρι του, μη φειδόμενος χρόνου, κόπων και χρημάτων, προκειμένου να επιτευχθεί η αποκατάσταση της πολύτιμης υγείας των. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπου ο ασθενής ήταν ανάγκη, να μεταβεί στο εξωτερικό για θεραπεία, εξασφάλιζε τις προς τούτο αναγκαίες προϋποθέσεις, οργάνωνε την μετάβαση και πολλές φορές συνόδευε ο ίδιος τον ασθενή στο Εξωτερικό και του συμπαραστεκόταν.Τα χρήματα, τα οποία διαχειριζόταν ο Χρυσόστομος τα δαπανούσε με σύνεση, με φειδώ και βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, γι΄ αυτούς, οι οποίοι πραγματικά τα χρειαζόταν. Είχε ως αρχή του την οικονομία και την αποφυγή της σπατάλης, αλλά όπου ήταν υπήρξε πάντοτε γενναιόδωρος.

Είναι αξιοσημείωτο, ότι στην Διαθήκη του, μεταξύ άλλο, ανέφερε και τα ακόλουθα, χαρακτηριστικά του ήθους, της προσωπικότητας, της φιλοσοφίας και του τρόπου της ζωής του :

"Στους συγγενείς και όλους τους γνωστούς μου αφήνω την ευχή μου. Περιουσιακά στοιχεία δεν απόκτησα και δεν έχω απολύτως τίποτα στην κατοχή μου (ούτε ακίνητα, ούτε κινητά, αλλά ούτε και χρήματα). Εάν ορισμένοι διερωτώνται, τί απέγιναν τα χρήματα, τα οποία πέρασαν από τα χέρια μου κατά την διάρκεια της ζωής μου, τους πληροφορώ : πήγαν στις τσέπες των φτωχών και των ενδεών γενικά".

Ο Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης Χρυσόστομος Α΄ Βούλτσος, υπήρξε ένας χαρισματούχος εργάτης του Ευαγγελίου του Ιησού Χριστού και ένας σύγχρονος ΄Αγιος. Για την αγιότητά του έχει την έξωθεν καλή μαρτυρία.. ΄Οσοι είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν, διεπίστωναν πολύ γρήγορα, ότι επρόκειτο για ένα αληθινόν μιμητή του Χριστού, ο οποίος ζούσε με απλότητα τον βίο των Αποστόλων και των πιστών της πρώτης Χριστιανικής Εκκλησίας. Για εκείνον μπορεί να λεχθεί, ότι : "Οίος τον λόγον, τοιόσδε και τον τρόπον και οίος τον τρόπον, τοιόσδε και τον λόγον". ΄Ηταν απόλυτα ειλικρινής με τον εαυτόν του και με τους άλλους. Καμμία απολύτως επιτήδευση, οίηση ή έπαρση λόγω του αξιώματός του. Κατεκόσμησε τα αξιώματα διά των οποίων εκοσμήθη. Ο λόγος του ήταν ναι, ναι ή ου, ου..Στις κρίσεις του ήταν ενίοτε αυστηρός, αλλά πάντα δίκαιος. Είναι πιθανόν να επίκρανε ορισμένους, όμως εκείνοι οι οποίοι τον πίκραναν ήσαν πολύ περισσότεροι.

Ο αείμνηστος Χρυσόσομος Α΄ (Βούλτσος), πρώτος Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης, αποτελεί φωτεινό παράδειγμα Χριστιανού Ιεράρχου, ο οποίος ετίμησε το αξίωμά του και με το τα έργα του, κατέλειπε φήμη Αγίου ανδρός.