Μητροπολίτης Αχελώου Ευθύμιος Στύλιος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ευθύμιος Στύλιος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1 Μαΐου 1929
Αγρίνιο
Θάνατος24 Δεκεμβρίου 2019
Αθήνα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
ΘρησκείαΧριστιανός Ορθόδοξος
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσακαθαρεύουσα
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Γαλλικά
Αγγλικά
ΕκπαίδευσηΔόκτωρ Θεολογίας
ΣπουδέςΘεολογική Σχολή Αθηνών
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμητροπολίτης
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαμητροπολίτης

Ο Μητροπολίτης Αχελώου Ευθύμιος Στύλιος[1] (κατά κόσμον Ευθύμιος Κ. Στύλιος), γεννήθηκε 1 Μάϊου 1929, στο Αγρίνιο ήταν Έλληνας αρχιερέας και συγγραφέας[2]. Σπούδασε στην Θεολογική Σχολή Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 1952 και ανακηρύχθηκε διδάκτωρ το 1980. Διετέλεσε γραμματέας του Συνδέσμου Παγκόσμιας Ενώσεως Ορθόδοξης Νεολαίας από το 1955 έως το 1964.

Ήλκε την καταγωγή του από το Βουλγαρέλι Άρτας. Χειροτονήθηκε Διάκονος το 1962 και Πρεσβύτερος το 1963 από τον Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου Κωνσταντίνο. Στις 22 Δεκεμβρίου 1968 εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, Επίσκοπος της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Αχελώου, ως βοηθός Επίσκοπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Το συγγραφικό έργο του περιλαμβάνει πλείστα βιβλία, στα οποία διαφαίνεται ο συνδυασμός της επιστημοσύνης με την ποιμαντική πράξη. Χαρακτηριστικό των συγγραμμάτων του, αυτοτελών βιβλίων, μονογραφιών, άρθρων και μελετών, είναι η αξιοποίηση της διεθνούς βιβλιογραφίας, λόγω της γλωσσομάθειάς του, προσανατολισμένη στη σύγχρονη πραγματικότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Το 2000 η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος τον ανύψωσε, τιμής ένεκεν, σε τιτουλάριο Μητροπολίτη Αχελώου. Είχε διετελέσε επι πολλά έτη Πρόεδρος στην Ειδική Συνοδική Επιτροπή Θείας και Πολιτικής Οικονομίας και Οικολογίας.

Στις 5 Μαρτίου 2019 βραβεύτηκε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών Αρχιερατείας. Υπήρξε από τους πρωτεργάτες της Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής στην Αφρική, την Ασία και την Άπω Ανατολή.

Εκοιμήθη στις 24 Δεκεμβρίου 2019.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]