Μετάβαση στο περιεχόμενο

Με λένε Κόκκινο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Με λένε Κόκκινο
ΣυγγραφέαςΟρχάν Παμούκ
ΤίτλοςBenim Adım Kırmızı
Γλώσσατουρκικά
Ημερομηνία δημοσίευσης1998
Μορφήμυθιστόρημα
ΤόποςΚωνσταντινούπολη[1]
ΒραβείαΔιεθνές Λογοτεχνικό Βραβείο IMPAC Dublin
LC ClassOL1019598W
Πρώτη έκδοσηΆλφρεντ Α. Κνοπφ

Το Με λένε Κόκκινο (Benim Adım Kırmızı) είναι μυθιστόρημα του βραβευμένου με Νόμπελ Λογοτεχνίας Τούρκου συγγραφέα, Ορχάν Παμούκ που κυκλοφόρησε το 1998.

Οι μικρογράφοι (εικονογράφοι βιβλίων) της αυλής του Σουλτάνου λαμβάνουν την εντολή να φτιάξουν ένα ξεχωριστό βιβλίο που θα περιγράφει τα κατορθώματα του Σουλτάνου Μουράτ του Γ', με τον τρόπο όμως των Φράγκων (ρεαλιστικό) και όχι των μουσουλμάνων. Οι μουσουλμάνοι απαγόρευαν οποιαδήποτε εικονογράφηση προσώπων και κάθε παράβαση αυτής της απαγόρευσης σήμαινε άμεσο θάνατο. Ένας από αυτούς τους μικρογράφους δολοφονείται και στο καθένα από τα κεφάλαια του βιβλίου κάθε ένας από τους υπόλοιπους μικρογράφους (με πρώτον, στο πρώτο κεφάλαιο, τον δολοφονημένο), αφηγείται τη ζωή του και τις υποψίες του για τον δολοφόνο. Παράλληλα με την ανεύρεση του δολοφόνου ο Παμούκ εξιστορεί και ανιχνεύει την ισλαμική ζωή του 16ου αιώνα, περιγράφει διάσημα εικονογραφημένα βιβλία, αλλά και γενικότερα την μουσουλμανική τέχνη της εποχής καθώς και θέματα πανανθρώπινου ενδιαφέροντος.

Τιμήθηκε με πολλά βραβεία μεταξύ των οποίων το γαλλικό Prix du Meilleur Livre Étranger για το 2002, το ιταλικό Premio Grinzane Cavour - Narrativa Straniera, το 2002 και το Διεθνές Λογοτεχνικό Βραβείο IMPAC Dublin για το 2003. [2] Το μυθιστόρημα δραματοποιήθηκε και παρουσιάστηκε στο BBC Radio 4, τον Αύγουστο του 2008.[3] Στην Ελλάδα κυκλοφόρησε το 2002 ενώ συνολικά έχει μεταφραστεί σε 60 περίπου γλώσσες.[4]

Οθωμανοί μικρογράφοι της περιόδου του Μουράτ Γ'

Πηγές και παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. OL1019598W.
  2. Ο Παμούκ μοιράστηκε το βραβείο των 100.000 ευρώ, με τον Άγγλο μεταφραστή του έργου, τον Erdağ Göknar
  3. http://www.bbc.co.uk/programmes/b00cw7mw
  4. http://www.orhanpamuk.net/news.aspx?id=25&lng=eng

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]