Μεχμέντ Σεφίκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Μεχμέντ Σεφίκ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1819[1]
Κωνσταντινούπολη[1]
Θάνατος1880[1]
Κωνσταντινούπολη[1]
Χώρα πολιτογράφησηςΟθωμανική Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακαλλιγράφος
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Επιγραφή με πλαίσιο (τουρκ. levha) του Μεχμέντ Σεφίκ Μπέη. Χρυσός και γραφή τζελί σουλούς, 62x51.5 εκ., 1869. Μουσείο Σακίπ Σαμπάντζι.

Ο Μεχμέντ Σεφίκ Μπέη (τουρκ. Mehmed Şefik Bey, γ. Κωνσταντινούπολη, 1235/1820, θ. Κωνσταντινούπολη, 1297/1880) ήταν οθωμανός καλλιγράφος που έζησε το 18ο αιώνα. Διδάχτηκε την τέχνη της καλλιγραφίας, στις γραφές σουλούς και νεσίχ αρχικά από τον Αλή Βασφί Εφέντη και αργότερα από τον εφέντη Μουσταφά Ιζέτ. Ο ίδιος δίδαξε καλλιγραφία για 34 χρόνια στο Αυτοκρατορικό Κολέγιο Μουσικής (τουρκ. Mûsika-i Hümâyun), όπου διορίστηκε το 1845, καθώς και στο σουλτανικό παλάτι.

Με εντολή του σουλτάνου Αμπντούλ Μετζίτ Α΄ μετέβη μαζί με τον καλλιγράφο Αμπντουλφετάχ (1814-96) στην Προύσα για την επιδιόρθωση καλλιγραφικών επιγραφών στο Ουλού Τζαμί, οι οποίες υπέστησαν σοβαρές φθορές μετά το σεισμό του 1855. Εκεί, ο Σεφίκ Μπέη φιλοτέχνησε επίσης νέες επιγραφές για το τέμενος. Στα πιο γνωστά έργα του ανήκουν επίσης οι επιγραφές που βρίσκονται στην πύλη του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης. Στους επιφανείς μαθητές του συγκαταλέγονται οι Χασάν Ριζά Εφέντη και Τσιρτσιρλί Αλή Εφέντη. Ο Σεφίκ Μπέη πέθανε στην Κωνσταντινούπολη και τάφηκε στο νεκροταφείο Γιάχια Εφέντη στη συνοικία Μπεσικτάς.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • M. Ugur Derman, Masterpieces of Ottoman Calligraphy, κατάλογος έκθεσης Μουσείου Sakıp Sabancı, 2004
  • "Mehmed Şefik". Grove Art Online. Oxford Art Online. 2010

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Mehmed Şefik στο Wikimedia Commons