Μεσσαρίτικο άλογο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Cheval crétois profil.jpg
Μεσσαρίτικο άλογο
Προέλευση:Κρήτη
Εναλλακτικό όνομα:Κρητικό άλογο
Ψευδώνυμο:Γιοργαλίδικο ή Γεωργαλίδικο
Άλογο (Equus ferus caballus)

Το Μεσσαρίτικο άλογο (γνωστό και ως Κρητικό άλογο) είναι ένα μικρόσωμο, ελαφρύ σχετικά άλογο, που εκτρέφεται κυρίως στην πεδιάδα της Μεσσαράς[1] στην Κρήτη.

Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα κύρια χρώματα του είδους είναι καφέ, μαύρο και γκρι. Τα περισσότερα Μεσσαρίτικα άλογα έχουν ένα φυσικό βάδισμα [2], που τα καθιστά εύκολα και άνετα στην ίππευση σε βραχώδες και ανώμαλο έδαφος.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το αυτόχθον ορεινού τύπου Μεσσαρίτικο άλογο ζει στο νησί της Κρήτης από το έτος 1000 μ.Χ ή παλαιότερα[3]. Το όνομα του προέρχεται από την πεδιάδα της Μεσσαράς όπου διαχρονικά συναντάται το είδος. Κατά την διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πόλεμού, εκατοντάδες μεσσαρίτικα άλογα επιτάχτηκαν για να συνδράμουν στο μέτωπο της Πίνδου. Μετά το τέλος του πολέμου δεν επέστρεψε κανένα στην Κρήτη. Απόγονοι αυτών των αλόγων και διασταυρώσεις τους, υπάρχουν σήμερα στην Μακεδονία, στην Πελοπόννησο και άλλου, σε κάθε περιοχή καλούνται και με διαφορετικό όνομα.

Χρήση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα Μεσσαρίτικα άλογα στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκαν σε γεωργικές εργασίες και ως μέσο μεταφοράς. Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται σχεδόν αποκλειστικά σε διαγωνισμούς βαδίσματος [4] και περιπάτους στα βουνά.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Λούρες Ηρακλείου
  2. Hendricks, Bonnie. International Encyclopedia of Horse Breeds. University of Oklahoma Press, 1996, p. 283. ISBN 0-8061-2753-8
  3. Jasper Nissen: Enzyklopädie der Pferderassen. Franckh-Kosmos Verlags GmbH & Co, Stuttgart 2003, ISBN 3-440-09723-4 (German)
  4. Messara description in the European Farm Animal Biodiversity Information System