Μερτιεΐτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Μερτιεΐτης Ι
Γενικά
ΚατηγορίαΘειούχα.
Χημικός τύποςPd11(Sb, As)4
Ορυκτολογικά χαρακτηριστικά
Πυκνότητα10,6 gr/cm3
ΧρώμαΒρονζοκίτρινο
Σύστημα κρυστάλλωσηςΕξαγωνικό[1]
ΚρύσταλλοιΜικροί κοκκώδεις χωρίς σαφείς έδρες
ΥφήΚοκκώδης
ΔιδυμίαΌχι
Σκληρότητα5,5
ΣχισμόςΔεν παρατηρήθηκε
ΘραύσηΑνώμαλη
ΛάμψηΜεταλλική
Γραμμή κόνεωςΔεν αναφέρεται
ΠλεοχρωισμόςΔεν αναφέρεται
ΔιαφάνειαΑδιαφανής

Ο μερτιεΐτης Ι (αγγλ. Mertieite-I) είναι σημαντικό αρσενικούχο ορυκτό του παλλαδίου που περιέχει και αντιμόνιο. Οφείλει το όνομά του στον Τζον Μερτιέ (John Beaver Mertie, Jr., 1888–1980), γεωλόγο της Αμερικανικής Γεωλογικής Υπηρεσίας (U.S. Geological Survey). Το «Ι» στο όνομα προστίθεται προκειμένου να ξεχωρίζει από τον μερτιεΐτη - ΙΙ (Pd8(Sb, As)3), ο οποίος έχει ίδια εμφάνιση αλλά κρυσταλλώνεται στο τριγωνικό σύστημα.

Απαντάται υπό μορφή λεπτών κόκκων μαζί με ορυκτά σπάνιων και πολύτιμων μετάλλων, έλκοντας την προέλευσή του από υπερβασικά πετρώματα.

Ορυκτά με τα οποία σχετίζεται είναι ο αυτοφυής χρυσός, ο χρωμίτης, ο λαουρίτης, ο μερτιεΐτης-ΙΙ και σε φυσικά κράματα λευκοχρύσου, ιριδίου και οσμίου. Σχετίζεται, επίσης, με μια πλειάδα πολύ σπάνιων ορυκτών, όπως ο πολαρίτης, ο φροοντίτης, ο ιριδαρσενίτης, ο ουνγκαβαΐτης κ.ά.

Ανερίσκεται στη Φινλανδική Λαπωνία, το Μαρόκο, τη Νορβηγία, την επαρχία Limpopo (Σύμπλεγμα Bushveld) και την Αλάσκα (ορυχείο Fox Gulch), όπου αποτελεί και "type locality".

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • James Dwight Dana, Manual of Mineralogy and Lithology, Containing the Elements of the Science of Minerals and Rocks, READ BOOKS, 2008 ISBN 1443742244

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Στο Handbook of Mineralogy αναφέρεται πιθανώς ως ψευδοεξαγωνικό, μονοκλινές