Μερς Ελ Κεμπίρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 35°44′N 0°43′W / 35.733°N 0.717°W / 35.733; -0.717

Μερς Ελ Κεμπίρ
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Μερς Ελ Κεμπίρ
35°43′43″N 0°42′25″W
ΧώραΑλγερία
Διοικητική υπαγωγήδιαμέρισμα του Αΐν Ελ Τουρκ
Έκταση10,98 km²
Υψόμετρο0 μέτρο
Ταχ. κωδ.31310
Ζώνη ώραςUTC+01:00
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Μερς Ελ Κεμπίρ (παλαιά φωτογραφία): στο βάθος ή παλιά πόλη, το φρούριο και το ακρωτήριο, μπροστά η νέα πόλη και ο λιμένας

Το/Η Μερς Ελ Κεμπίρ (Mers-el-Kébir) ( Αραβικά : المرسى الكبير , = «ο μέγας λιμένας») είναι παράλια πόλη - λιμένας, ακρωτήριο και όρμος της βορειοδυτικής Αλγερίας, κοντά στο Οράν. Στους ναυτικούς είναι περισσότερο γνωστός ως Αλ-Μάρσα Αλ-Καμπίρ, ή και απλούστερα Μάρσα Καμπίρ.

Γενικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βρίσκεται στο δυτικό μυχό του όρμου του Οράν, 7 χιλιόμετρα δυτικά της ομώνυμης πόλης, αποτελώντας επιμέρους εσωτερικό όρμο νότια του προς ανατολή εκτεινόμενου ακρωτηρίου επί του οποίου υφίσταται παλαιό φρούριο. Δύο τεράστιοι λιμενοβραχίονες - κυματοθραύστες προστατεύουν τον λιμένα της από τους Β και ΒΑ. ανέμους καθιστώντας τον από τους ασφαλέστερους της Μεσογείου, αλλά και σπουδαία ναυτική βάση. Σήμερα η πόλη καταλαμβάνει έκταση περίπου 11 τ.χλμ.. και ο πληθυσμός της το 2010 αριθμούσε 18.000 κατοίκους. Διοικητικά υπάγεται στην επαρχία Άιν Ελ Τουρκ του νομού Οράν της Αλγερίας. Η πόλη περιλαμβάνει πέντε συνοικίες, την παλιά πόλη, του Αγίου Ανδρέα, του Αγίου Μιχαήλ, της Μόνα Λίζας και την παρακείμενη Νέγκρο (χωριό).

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην αρχαιότητα αποτελούσε ρωμαϊκή πόλη, με την ονομασία Magnus Portus. Αργότερα περιήλθε στο αραβικό χαλιφάτο Αλμουαχεντίν, για να καταλήξει στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και να καταστεί κέντρο Βερβέρων πειρατών. Το 1509 κατελήφθη επίσημα από τους Ισπανούς όπου και έφερε το όνομα Μεζαλκιβίρ. Υπό ισπανική κατοχή παρέμεινε δύο αιώνες όταν το 1708 κατελήφθη από τους Τούρκους. Τελικά το 1732 το ανακατέλαβαν οι Ισπανοί μαζί με την πόλη του Οράν και το 1792 ο Βασιλεύς Κάρολος Δ΄ της Ισπανίας πούλησε και τις δύο αυτές πόλεις στον Μπέη του Αλγερίου. Το 1830 περιήλθε στους Γάλλους οι οποίοι διευρύνοντας και καθιστώντας τον λιμένα ναυτική βάση ανεγείροντας σ΄ αυτόν, το 1868, τον περιώνυμο Φάρο Αγίου Ανδρέα - Μερς Ελ Κεμπίρ, ανέπτυξαν την νέα πόλη νοτιότερα της παλαιάς, που μετονόμασαν σε "Σεν Αντρέ ντε Μερς Ελ Κεμπίρ" και που διατήρησαν μέχρι της ανεξαρτησίας της Αλγερίας, ενώ την ναυτική τους βάση εγκατέλειψαν πέντε χρόνια αργότερα, το 1967.

2ος Παγκόσμιος Πόλεμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, μετά τη μερική κατάληψη της Γαλλίας και τη σύναψη συνθηκολόγησης με τους Γερμανούς, φοβούμενοι οι Βρετανοί τυχόν παράδοση του γαλλικού στόλου στους Γερμανούς, στις 3 Ιουλίου του 1940 βομβάρδισαν αιφνίδια την μοίρα του γαλλικού στόλου που είχε καταφύγει στον λιμένα αυτόν, χάνοντας την ζωή τους 1297 Γάλλοι. Από την επίθεση και καταστροφή αυτή, που χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη παράνοια του πολέμου μεταξύ συμμάχων, έγινε το Μερς Ελ Κεμπίρ περισσότερο γνωστό. Σημειώνεται ότι στην επίθεση αυτή τα γαλλικά πλοία ήταν πρυμνοδετημένα και εκτός επιχειρησιακής ετοιμότητας.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια, τόμος Γ΄ (συμπλήρωμα), σελ. 660.
  • Τα μεγάλα ιστορικά αινίγματα της εποχής μας, τόμος 9, «Η τραγωδία του Γαλλικού στόλου», σελ. 68

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Mers El Kebir στο Wikimedia Commons