Μεράλ Μεντερές

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μεράλ Μεντερές
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Meral Menderes (Τουρκικά)
Γέννηση1933
Κωνσταντινούπολη
Θάνατος27  Δεκεμβρίου 2011
Μάλτεπε
Τόπος ταφήςΚωνσταντινούπολη
Χώρα πολιτογράφησηςΤουρκία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσατουρκικά
Ομιλούμενες γλώσσεςτουρκικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητατραγουδίστρια όπερας
Περίοδος ακμής1960

Η Μεράλ Μεντερές (1933 - 27 Δεκεμβρίου 2011) ήταν Τουρκάλα τραγουδίστρια της όπερας ως σοπράνο.[1][2]

Νεανικά χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μεράλ Μεντερές γεννήθηκε στο Κουσάντασι της επαρχίας Αϊδινίου, στη δυτική Τουρκία το 1933. Πήρε τα πρώτα της μαθήματα τραγουδιού από τον Μουνίρ Τσεϊχάν στο Δημοτικό Ωδείο της Κωνσταντινούπολης. Σπούδασε περαιτέρω στο νεοσύστατο Opera Studio. Εκεί συνεργάστηκε με τον Τζουζέπε Μόμο και την Πάουλα Ζάβαρος.[2] Εκπαιδεύτηκε από ξένους και τούρκους δασκάλους φωνητικής.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μεράλ Μεντερές έκανε το ντεμπούτο της στη σκηνή στις 19 Μαρτίου 1960, ερμηνεύοντας στην όπερα Τόσκα από τον Τζάκομο Πουτσίνι στη σκηνή της Όπερας της Κωνσταντινούπολης το 1960.[2][3] Η επόμενη παράσταση της ήταν στην όπερα Μαντάμα Μπατερφλάι του Πουτσίνι. Οι περαιτέρω ρόλοι της ήταν ως Σαντούζα στην Καβαλερία Ρουστικάνα από τον Πιέτρο Μασκάνι και στο Λα Μποέμ από τον Πουτσίνι. Στο Τουραντό του Πουτσίνι, που σκηνοθετήθηκε στην Άγκυρα, έπαιξε τόσο την πριγκίπισσα Τουραντό όσο και τη δούλα Λιου. Έπαιξε σε όπερες όπως ο Μάκβεθ του Τζουζέπε Βέρντι, ο ρόλος της Αντωνίας στο Τα Παραμύθια του Χόφμαν του Ζακ Όφφενμπαχ, Χορός των Μεταμφιεσμένων του Βέρντι, Η Πουλημένη μνηστή του Μπέντριχ Σμέτανα και Il trovatore του Βέρντι.

Ήταν γνωστή ως σοπράνο με φυσική και ηχηρή φωνή στο υψηλότερο φωνητικό εύρος. Ήταν μια από τις πρώτες τραγουδιστές της όπερας στη Ρεπουμπλικανική εποχή. Έπαιξε σχεδόν τριάντα χρόνια στη σκηνή.

Το 2010, η Μεντερές τιμήθηκε για την 50ή επέτειο από την ίδρυση της Όπερας της Κωνσταντινούπολης με το "Art Award" που απονεμήθηκε από τον Ρενγκίμ Γκόκμεν, Γενικό Διευθυντή της Τουρκικής Κρατικής Όπερας και Μπαλέτου.[1]

Θάνατος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μεράλ Μεντερές πέθανε σε ηλικία 78 ετών στο σπίτι της στο Μάλτεπε της Κωνσταντινούπολης στις 27 Δεκεμβρίου 2011. Τάφηκε στο Νεκροταφείο Κιουτσιουκγιαλί μετά από μια τελετή μνήνης, που πραγματοποιήθηκε στην Όπερα Süreyya και τη θρησκευτική κηδεία στο Τζαμί Μάλτεπε Μέρκεζ.[4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Meral Menderes yaşamını yitirdi». www.cumhuriyet.com.tr (στα Τουρκικά). Ανακτήθηκε στις 4 Μαΐου 2021. 
  2. 2,0 2,1 2,2 «Meral Menderes: Türk Operasının ilk yıldızından ebedî veda… : Musiki Dergisi». Ανακτήθηκε στις 4 Μαΐου 2021. 
  3. koltukname (9 Ιανουαρίου 2012). «Meral Menderes (1933-2011)». koltukname (στα Τουρκικά). Ανακτήθηκε στις 4 Μαΐου 2021. 
  4. «Turkish opera singer Menderes dies at 78». Hürriyet Daily News (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 4 Μαΐου 2021.