Μελωδία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
ShortMusicMelody.png

Μελωδία είναι η διαδοχή μουσικών φθόγγων και ήχων, που ενοποιημένοι μας δίνουν ένα ηχητικό αποτέλεσμα[1]. Η λέξη μελωδία είναι σύνθετη λέξη και προέρχεται από δύο λέξεις της αρχαίας ελληνικής γλώσσας μέλος και ωδή[2]. Η λέξη μέλος στα αρχαία χρόνια σήμαινε άκρο, κομμάτι, μέλος σώματος. Η μελωδία είναι το ένα μόνο απ' τα τρία στοιχεία της μουσικής. Τα άλλα δύο είναι ο ρυθμός και η αρμονία. Η διάρκεια της μελωδίας ποικίλλει, από σύντομη έως μεγάλης διάρκειας. Ποικίλλει επίσης και το πόσο εύκολα ή δύσκολα τραγουδιέται, όπως για παράδειγμα σε ένα απλό τραγούδι για παιδιά ή σε μια πιο πολύπλοκη σύνθεση.

Στην καθημερινότητά μας η λέξη μελωδία χρησιμοποιείται για να περιγράψει κάτι που μας προκαλεί ευχάριστα συναισθήματα, κάτι που μας αρέσει. Αυτό όμως αποτελεί ένα μικρό κομμάτι της έννοιας που έχει η μελωδία μέσα στη μουσική.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Νικόλας Τσαφταρίδης. «Ενότητα "Ακούγοντας μουσική"». Πολιτισμός και ελεύθερος χρόνος. ΥΠΕΠΘ-Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων, σελ. 39. http://repository.edulll.gr/edulll/retrieve/3923/1164.pdf. 
  2. «Μελωδία». 17.06.13. http://www.asprilexi.com/%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%AD%CF%83%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B6%CE%AE%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7%CF%82?cid=563. Ανακτήθηκε στις 29.10.14.