Μεθυλένιο (γενικά)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Μεθυλένιο (μεθανοδιύλιο)

Ο όρος μεθυλένιο χρησιμοποιείται πολύ συχνά στην ελληνική βιβλιογραφία[1] για να περιγράψει τη γέφυρα μεθυλενίου που είναι το μεθανοδιύλιο -CH2-. Επίσης όμως είναι αυτόνομη οργανική ένωση και οργανική ομάδα με διπλό δεσμό το μεθυλιδένιο.

Η γέφυρα μεθυλενίου ή ομάδα μεθυλενίου ή μεθανοδιύλιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η γέφυρα μεθυλενίου απαρτίζεται απο δύο άτομα υδρογόνου ενωμένα με ένα άτομο άνθρακα το οποίο διατηρεί δύο ελεύθερες μονάδες σθένους. Έχει τετραεδρική δομη (sp3 υβριδισμό), και δύο ασύζευκτα ηλεκτρόνια και γι' αυτό είναι διρίζα. Με τα δύο ασύζευκτα ηλεκτρόνια σχηματίζει δύο απλούς δεσμούς και είναι η επαναλαμβανόμενη δομική μονάδα των ευθύγραμμων ανθρακικών αλυσίδων. Σε κάθε ομόλογη σειρά της οργανικής χημείας δύο διαδοχικά μέλη διαφέρουν κατά την ομάδα μεθυλένιο.

Η οργανική ένωση Μεθυλένιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μεθυλένιο
Το μόριο του μεθυλενίου (στερεοχημικός τύπος)
Κύριο λήμμα: Μεθυλένιο

Μεθυλένιο είναι οργανική ένωση που αποτελείται από δύο άτομα υδρογόνου και ένα άτομο άνθρακα δηλαδή CH2. H συστηματική ονομασία του κατα IUPAC είναι διυδρίδιο του άνθρακα ενώ επίσης ονομάζεται καρβένιο καθώς είναι το απλούστερο καρβένιο. Στο μεθυλένιο ο άνθρακας είναι δισθενής και έχει ένα ασύζευκτο ζεύγος ηλεκτρονίων.

Το μεθυλένιο ανακαλύφθηκε γύρω στο 1960, είναι ασταθής ένωση και ανιχνεύεται μόνο σε χαμηλές πιέσεις και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Είναι αέριο που φθορίζει σε υπέρυθρο φως. Επίσης εμφανίζεται σαν βραχύβιο ενδιάμεσο σε οργανικές αντιδράσεις. Μπορεί να παρασκευαστεί κάτω από κατάλληλες συνθήκες με διάσπαση ενώσεων που περιέχουν μεθανοδιύλιο ή μεθυλιδένιο.

Το μεθυλιδένιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μπλέ μέρος του συντακτικού τύπου του προπενίου είναι ενα μεθυλένιομεθυλιδένιο)

Τέλος ο όρος μεθυλένιο χρησιμοποιείται επίσης για την ομάδα μεθυλιδένιο (=CH2) δηλαδή τον άνθρακα με δύο άτομα υδρογόνου που συνδέεται όμως με διπλό δεσμό με το υπόλοιπο του μορίου.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Νικολάου Α. Αλεξάνδρου και Αναστασίου Γ. Βάρβογλη, Μαθήματα Οργανικής Χημείας, Θεσσαλονίκη 1975
  • Γεώργιος Α. Βάρβογλης, Οργανική Χημεία, 7η εκδοση, 1974
  • Χρ. Κοντομηνά, Οργανική Χημεία, Αθήνα 1971.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGL111/476/3148,12663/%7C[νεκρός σύνδεσμος] Στέλιος Λιοδάκης, Δημήτρης Γάκης, Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος, Αναστάσιος Κάλλης. Χημεία για την Α΄τάξη γενικού λυκείου