Μεγάλη τελετή (Γουίκα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Μεγάλη Τελετή είναι ένα γουικανικό τελετουργικό που περιλαμβάνει τη συμβολική σεξουαλική επαφή με σκοπό την άντληση ενέργειας από την ισχυρή σύνδεση μεταξύ του θηλυκού και του αρσενικού.[1] Είναι ένα ασυνήθιστο τελετουργικό, καθώς πραγματοποιείται όταν η σύναξη μαγισσών χρειάζεται ισχυρή πνευματική παρέμβαση για να τις/τους βοηθήσει σε μια δύσκολη περίοδο.[2] Τις περισσότερες φορές αυτό γίνεται από τον Αρχιερέα και την Αρχιέρεια, αλλά και άλλοι συμμετέχοντες μπορούν να εκλέγονται για την εκτέλεση του τελετουργικού.

Συμβολισμός της Μεγάλης Τελετής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συμβολικά, η Αρχιέρεια βυθίζει το τελετουργικό μαχαίρι (το αρσενικό σύμβολο), σε ένα κύπελλο ή δισκοπότηρο (το θηλυκό σύμβολο) το οποίο είναι γεμάτο με κρασί και κρατείται από τον Αρχιερέα. Η Μεγάλη Τελετή συμβολίζει τη δημιουργία στην ένωση μεταξύ της Παρθένας Θεάς με τον Κερασφόρο Θεό, και έτσι είναι επίσης γνωστή ως τελετή της γονιμότητας.

Περιστάσεις για τη Μεγάλη Τελετή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια ποικιλία τελετουργικών περιστάσεων απαιτούν την εκτέλεση της Μεγάλης Τελετής, όπως κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ του Μπελτέιν που εορτάζεται περίπου τη 1η Μαΐου στο βόρειο ημισφαίριο και την 1η Νοεμβρίου στο νότιο ημισφαίριο.[3][4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Wagar, Samuel, "The Wiccan Great Rite — Hieros Gamos in the Modern West", Journal of Religion and Popular Culture (Volume 21, Issue 2, Summer 2009): pages 1-38.
  2. Budapest, Zsuzsanna Emese. The Holy Book of Women's Mysteries. Berkeley, CA: Wingbow, 1989.
  3. Morrison, Dorothy (2001). The Craft: A Witch's Book of Shadows. Llewellyn Worldwide. σελ. 153. 
  4. Hume, Lynne (1997). Witchcraft and Paganism in Australia. Melbourne: Melbourne University Press.