Μεγάλη Συναγωγή της Ρώμης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Μεγάλη Συναγωγή της Ρώμης
Tempio Maggiore di Roma
Great Synagogue of Rome.jpg
Είδοςσυναγωγή και main synagogue
Αρχιτεκτονικήεκλεκτικισμός και Beaux-Arts
Γεωγραφικές συντεταγμένες41°53′32″N 12°28′41″E
ΘρήσκευμαΙουδαϊσμός
Διοικητική υπαγωγήΡώμη
ΧώραΙταλία
Έναρξη κατασκευής1904
ΑρχιτέκτοναςOsvaldo Armanni
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Η Μεγάλη Συναγωγή της Ρώμης (στα Ιταλικά: Tempio Maggiore di Roma) είναι η μεγαλύτερη συναγωγή στη Ρώμη.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Εβραϊκή κοινότητα της Ρώμης ανάγεται στον 2ο αιώνα π.Κ.Χ. όταν η Ρωμαϊκή Δημοκρατία σύναψε συμμαχία κατά κάποιο τρόπο με την Ιουδαία υπό την ηγεσία του Ιούδα του Μακκαβαίου. Εκείνη την περίοδο, πολλοί Εβραίοι ήρθαν από την Ιουδαία στην Ρώμη. Ο αριθμός των Ιουδαίων αυξήθηκε κατά τη διάρκεια των επόμενων αιώνων εξαιτίας της αποίκησης που προήλθε με το εμπόριο της Μεσογείου. Έπειτα, μεγάλο πλήθος Ιουδαίων μεταφέρθηκαν στην Ρώμη ως δούλοι μετά τους Ιουδαιορωμαϊκούς Πολέμους στην Ιουδαία από το 63 μέχρι το 135 Κ.Χ.

Η παρούσα Συναγωγή δημιουργήθηκε λίγο μετά την Ιταλική ενοποίηση το 1870, όταν το Βασίλειο της Ιταλίας κατέλαβε τη Ρώμη και τα Παπικά Κράτη, έπαψαν να υπάρχουν. Το Ρωμαϊκό Γκέτο καταστράφηκε και οι Εβραίοι απέκτησαν υπηκοότητα. Το κτίριο στο οποίο πριν στεγαζόταν η γκέτο συναγωγή, δηλαδή ένα πολυσύνθετο οικοδόμημα που είχε πέντε scolas (ο ιταλικό-εβραϊκός όρος για τη λέξη "συναγωγή") κατεδαφίστηκε και η Εβραϊκή κοινότητα άρχισε να κάνει σχέδια για ένα νέο και εντυπωσιακό κτίριο.

Αναμνηστικές πλακέτες επισυνάφθηκαν για να τιμήσουν τους ντόπιους Εβραίους που έπεσαν θύματα των Ναζί της Γερμανίας αλλά και της επίθεσης της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης το 1982.

Στις 13 Απριλίου το 1986, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β' επισκέφθηκε ξαφνικά την Μεγάλη Συναγωγή. Αυτό το γεγονός σημείωσε την πρώτη αξιοσημείωτη επίσκεψη ενός Πάπα σε συναγωγή από την εποχή της πρώιμης ιστορίας της Ρωμαϊκής Καθολικής Εκκλησίας. Ο Πάπας προσευχήθηκε με τον Elio Toaff, τον τότε Μέγα Ραβίνο της Ρώμης. Το 2010 ο Ραβίνος Riccardo Di Segni φιλοξένησε τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ΄, ενώ ο Πάπας Φραγκίσκος επισκέφθηκε τη συναγωγή στις 17 Ιανουαρίου 2016.

Η συναγωγή γιόρτασε την εκατοστή επέτειό του το 2004. Εκτός του ότι χρησιμεύει ως χώρος για προσευχή, χρησιμεύει και ως ένα πολιτισμικό και οργανωτικό κέντρο για την εβραϊκή κοινότητα της Ρώμης. Στεγάζει τα γραφεία του Μεγάλου Ραβίνου της Ρώμης, όπως και το Εβραϊκό Μουσείο της Ρώμης.

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Great Synagogue of Rome της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).