Ματζντάλ Σαμς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ματζντάλ Σαμς
Lua error in Module:Location_map/multi at line 13: Δεν μπόρεσε να βρεθεί ο ορισμός του ζητούμενου locations map. Ούτε "Module:Location map/data/Ισραήλ, Συρία, Οθωμανική Αυτοκρατορία" ούτε "Template:Location map Ισραήλ, Συρία, Οθωμανική Αυτοκρατορία" υπάρχει. 33°16′9″N 35°46′14″E
ΧώραΙσραήλ, Συρία και Οθωμανική Αυτοκρατορία
Διοικητική υπαγωγήΥποδιαμέρισμα Γκολάν
Έκταση15,36 km²[1]
Υψόμετρο1.200 μέτρα
Πληθυσμός11.405 (2021)[1]
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Ματζντάλ Σαμς (σημ. «πύργος του ήλιου» στα αραμαϊκά, εβραϊκά: מַגְ'דַל שַׁמְס‎‎· αραβικά: مجدل شمس.‎‎) είναι πόλη Δρούζων στους νότιους πρόποδες του όρους Ερμών, βόρεια των Υψωμάτων του Γκολάν. Η πλειοψηφία των κατοίκων είναι συριοδρουζικής καταγωγής. Από τον πόλεμο των έξι ημερών του Ιουνίου 1967, το χωριό διοικείται από το Ισραήλ,[2] πρώτα υπό στρατιωτικό νόμο, αλλά από την έγκριση του νόμου του Γκολάν του 1981 συμφώνως με το ισραηλινό αστικό δίκαιο, και ενσωματώθηκε στο ισραηλινό σύστημα τοπικών συμβουλίων.

Το Ματζντάλ Σαμς είναι η μεγαλύτερη από τις υπόλοιπες τέσσερεις κοινότητες Συρίων Δρούζων στην ισραηλινή πλευρά του όρους Ερμών και των Υψωμάτων του Γκολάν,[3] μαζί με τους οικισμούς Εν Κουνιέ, Μασαντέ και Μπουκατά. Γεωλογικώς και γεωγραφικώς γίνεται διάκριση μεταξύ των υψωμάτων του Γκολάν και του όρους Ερμών, με το όριο να επισημαίνεται από το ρέμα Σαάρ· ωστόσο, διοικητικά συνήθως εξισώνονται. Το Ματζντάλ Σαμς και το Εν Κουνιέ βρίσκονται στην πλευρά του όρους Ερμών από το όριο, τοποθετούνται έτσι πάνω σε ασβεστόλιθο, ενώ η Μπουκάτα και το Μασαντέ βρίσκονται στην πλευρά του Γκολάν, και χαρακτηρίζονται από μαύρο ηφαιστειακό βράχο (βασάλτη).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]