Μαρδούκ ζακίρ σουμί Α΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μαρδούκ ζακίρ σουμί Α΄
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση8ος αιώνας π.Χ.
Θάνατος9ος αιώνας π.Χ.
Χώρα πολιτογράφησηςΒαβυλώνα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΓονείςΝαβού απλά ιντινά
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΒασιλιάς της Βαβυλώνας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Μαρδούκ ζακίρ σουμί Α, ήταν βασιλιάς της Βαβυλώνας (855 - 819 π.χ.) ο έβδομος βασιλιάς της όγδοης δυναστείας της Βαβυλώνας γιος και διάδοχος του βασιλιά της Ασσυρίας Ναβού απλά ιντινά. Ήταν σύγχρονος των Ασσύριων βασιλέων Σαλμανασέρ Γ΄ και Σαμσί Αντάντ Ε΄ με τον οποίο συμμάχησε και το έδωσε την κόρη του Σαμιραμάτ την μυθική Σεμίραμις σύζυγο. Ο μικρότερος αδελφός του Μαρδούκ μπέλ ουσάτι επαναστάτησε εναντίον του καταλαμβάνοντας το Νταμπάν κήρυξε την ανεξαρτησία του χωρίζοντας τη Βαβυλώνα στα δύο. Ο Μαρδούκ ζακίρ σουμί κάλεσε σε βοήθεια τον Ασσύριο βασιλιά Σαλμανασέρ Γ' (851 - 850 π.χ.). Όπως αναφέρει ο Ασσύριος βασιλιάς στον οβελίσκο του σε δύο διαδοχικές εκστρατείες του υπέταξε τον επαναστάτη Μαρδούκ-μπέλ-ουσάτι και τον σκότωσε. Ο Μαρδούκ ζακίρ σουμί ανταπέδωσε τη βοήθεια του στον Ασσύριο βασιλιά Σαλμανασέρ Γ' όταν ο γιος του Ασούρ ντανίν απλί αδελφός του Σαμσί Αντάντ Ε΄ επαναστάτησε εναντίον του. Σε συμφωνία που έκαναν την συνέχεια οι δύο βασιλείς, ο Μαρδούκ ζακίρ σουμί έδωσε την κόρη του Σαμιραμάτ σύζυγο στον γιο και διάδοχο του Σαλμανασέρ Σαμσί Αντάντ Ε'.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • J. A. Brinkman (1968). A political history of post-Kassite Babylonia, 1158-722 B.C. Analecta Orientalia. pp. 192–205.
  • J. A. Brinkman (1999). "Marduk-bel-usati". In Dietz Otto Edzard. Reallexikon der Assyriologie und Vorderasiatischen Archaologie: Libanukasabas – Medizin. Walter De Gruyter. p. 376.
  • A. K. Grayson (1996). Assyrian Rulers of the Early First Millennium BC II (858-745 B.C.) (RIMA 3). Toronto University Press. pp. 31, 26–28. iv 6.
Προκάτοχος:
Ναβού απλά ιντινά
Βασιλιάς της Βαβυλώνας
855819
Διάδοχος:
Μαρδούκ βαλασσού ικμπί