Μαραθώνιος προγραμματισμού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ένας μαραθώνιος προγραμματισμού ή hackathon (αγγλικά: hackathon, hack day, hackfest, datathon ή codefest) είναι μια εκδήλωση με αυστηρό χρονικό περιορισμό, όπου συναντιούνται άτομα από τον τομέα των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ) και εργάζονται για την υλοποίηση πρωτότυπων έργων. Χαρακτηριστικά στοιχεία αυτών των συναντήσεων είναι ο περιορισμένος χρόνος, που ορίζεται συνήθως σε 2 - 3 μέρες και απαιτεί εντατική εργασία, η συνεργασία μεταξύ των συμμετεχόντων και ο στόχος της ανάπτυξης λειτουργικού λογισμικού μέχρι το τέλος της εκδήλωσης.[1]

Στους μαραθώνιους προγραμματισμού ορίζονται συνήθως συγκεκριμένες κατευθύνσεις, οι οποίες μπορεί να αφορούν στην γλώσσα προγραμματισμού, στο λειτουργικό σύστημα, σε μια διεπαφή προγραμματισμού εφαρμογών (API) κλπ. Σε άλλες περιπτώσεις οι συμμετέχοντες είναι ελεύθεροι να δημιουργήσουν χωρίς περιορισμούς, καινοτόμες εφαρμογές που μπορούν να αξιοποιηθούν επιχειρηματικά.

Στην Ελλάδα μαραθώνιοι προγραμματισμού οργανώνονται τόσο από δημόσιους όσο και από ιδιωτικούς φορείς. Έχουν συνήθως το χαρακτήρα διαγωνισμού με χρηματικό έπαθλο ή έπαθλο ανταποδοτικού χαρακτήρα, όπως για παράδειγμα τη χρηματοδότηση μιας νεοφυούς επιχείρησης.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Hackathons: ορισμοί, αξία, κριτήρια επιτυχίας, epixeiro.gr, Ανακτήθηκε στις 16 Ιουλίου 2021

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]