Μαρίνος Σεβαστός του Αμάλφι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Μαρίνος Σεβαστός του Αμάλφι
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΔούκας του Αμάλφι
Περίοδος ακμής12ος αιώνας
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΣεβαστός

Ο Μαρίνος, (Marinus Pensebastus , Sebastus , Dux Amalphitanus), ήταν Δούκας του Αμάλφι [1], την περίοδο 1096 – 1100.

Ο Μαρίνος καταγόταν από την οικογένεια των Σεργίων της Νάπολης και την οικογένεια Καπουάνο της Νάπολης. Είχε το αξίωμα του σεβαστού ή πανσέβαστου[1] όταν εξελέγη δούκας από την αριστοκρατία του Αμάλφι σε αντίθεση με τους Νορμανδούς που κατείχαν το Δουκάτο. Την ίδια χρονιά , το 1096, επιτέθηκαν στην Αμάλφι ο Βοημούνδος του Τάραντα και ο Ρογήρος Α΄ της Σικελίας, αλλά υπό την καθοδήγηση του Μαρίνου, αντιστάθηκε επιτυχώς έως ότου ο Βουμούνδος έχοντας μάθει για την Α΄ Σταυροφορία που προωθούσε ο Πάπας Ουρβανός Β΄ εγκατέλειψε την πολιορκία για να συμμετάσχει σε αυτή. Κατά συνέπεια, το 1097 η πολιορκία διαλύθηκε και η Αμάλφι διατήρησε μεγάλη αυτονομία αναγνωρίζοντας, μετά από μακρές διαπραγματεύσεις, την κυριαρχία των Νορμανδών πριγκίπων.

Ο Μαρίνος ενίσχυσε την άμυνα της πόλης και του στόλου με είκοσι χιλιάδες Σαρακηνούς, αναδιοργάνωσε τη διοίκηση και προώθησε την αυτονομία και τη δημοκρατία των πολιτών.

Ο Μαρίνος εκδιώχθηκε από τους Νορμανδούς, συμμάχησε με μερικούς ευγενείς της Αμάλφι,και λίγο μετά το 1100, κατέφυγε στον Αλέξιο Α΄Κομνηνό. Τον Σεπτέμβριο του 1108 ήταν μεταξύ των υπογραφόντων μαρτύρων της συνθήκης της Δεαβόλεως στο όνομα του Βασιλείου του Βυζαντίου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 books google, Istoria dell'antica repubblica d'Amalfi, data alla luce dal, Francesco Pansa, ‎Giuseppe Pansa, 1724, σελ. 79

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ferdinand Chalandon, Histoire de la domination normande en Italie et en Sicile, Parigi 1907. Ed. it: Storia della dominazione normanna in Italia ed in Sicilia, trad. di Alberto Tamburrini, Cassino 2008. ISBN 978-88-86810-38-8