Μαρία ντε λα Γκράσια Πάλαφοξ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μαρία ντε λα Γκράσια Πάλαφοξ
Πρώτη Κυρία του Μεξικού
Περίοδος
11 Ιανουαρίου 1858 – 24 Ιανουαρίου 1858
ΠρόεδροςΦέλιξ Σουλοάγα
ΠροκάτοχοςΜαργαρίτα Μάσα
ΔιάδοχοςΧοσέφα Καρδένα
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση1 Μαΐου 1815 (1815-05-01), Ζαποτλάν ελ Γκράντε, Χαλίσκο, Νέα Ισπανία
Θάνατος31 Δεκεμβρίου 1889 (74 ετών)
Πόλη του Μεξικού, Μεξικό
ΕθνότηταΜεξικανική
ΣύζυγοςΦέλιξ Σουλοάγα
(1842-1889)
Παιδιά3
ΣυγγενείςΧοσέ Γουαδαλούπε Πάλαφοξ Χιλ (πατέρας)
Μαρία Γουαδαλούπε Γκαρίμπι (μητέρα)
ΘρήσκευμαΚαθολικισμός

H Μαρία ντε λα Γκράσια Φελίπα Πάλαφοξ Γκαρίμπι (María de la Gracia Felipa Palafox Garibi, 1 Μαΐου 1815 - 31 Δεκεμβρίου 1889) ήταν η σύζυγος του Προέδρου του Μεξικού Φέλιξ Σουλοάγα.[1]

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε την 1η Μαΐου 1815 στο Ζαποτλάν ελ Γκράντε του Χαλίσκο, και ήταν κόρη του Χοσέ Γουαδαλούπε Πάλαφοξ Χιλ και της Μαρία Γουαδαλούπε Χοσέφα Γκαρίμπι Λόπεζ ντε Λάρα.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1840, γνώρισε τον τότε λοχαγό Φέλιξ Σουλοάγα στην Πόλη του Μεξικού, όπου κατοικούσαν τότε οι Πάλαφοξ. Μετά το σύντομο αρραβώνα τους, ο οποίος έγινε υπό την επίβλεψη των γονιών της, παντρεύτηκαν στην πρωτεύουσα το 1842 και μαζί απέκτησαν τρία παιδιά; την Μανουέλ την Ελένα και τον Ιγνάσιο.[2]

Από παιδί υπέφερε κάτω από την αυστηρή πειθαρχία του πατέρα της, καθώς ήταν στρατιωτικός και το ίδιο συνέβη και με τον Φέλιξ. Ζούσε μόνη της για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ενώ ο Φέλιξ εκπλήρωνε τα στρατιωτικά του καθήκοντα.

Μετά την άνοδο του Φέλιξ στην Προεδρία της χώρας, η οικογένεια ζούσε στο Εθνικό Παλάτι, όπου η Γκράσια φρόντιζε το σπίτι της και τα παιδιά της. Ως Πρώτη Κυρία, συνόδευε τον σύζυγό της, σε ορισμένα συμπόσια με τους υπουργούς του και τις συζύγους τους. Δεν θεωρούσε τον εαυτό της αριστοκράτισσα. Ήταν απλή, ηθική, μερικές φορές κομψή και τα μαλλιά της της άρεσαν να είναι χτενισμένα με μπούκλες.

Πέθανε μετά από ασθένεια, παραμονή πρωτοχρονιάς στις 31 Δεκεμβρίου 1889 στη Πόλη του Μεξικού σε ηλικία 74 ετών. Αρχικά θάφτηκε στο Γαλλικό Πάνθεον και αργότερα μεταφέρθηκε στην Εκκλησία της Σάντα Βερακρούς.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. MESTRE Ghigliazza, Manuel; Efemérides biográficas (nacimientos-defunciones) México, Antigua Librería Robredo, J. Porrúa e hijos, 1945.
  2. SEFCHOVICH, Sara, " La Suerte de la Consorte". México, Océano, 2001.
Επίτιμοι τίτλοι
Προκάτοχος
Μαργαρίτα Μάσα ντε Χουάρες
Πρώτη Κυρία του Μεξικού
1858-1858
Διάδοχος
Χοσέφα Καρδένα ντε Σάλας