Μαρία Λουίζα Μαγδαληνή Βικτώρια ντ'Αρζεντόν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μαρία Λουίζα Μαγδαληνή Βικτώρια ντ'Αρζεντόν
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1684
Ρουέν
Θάνατος4  Μαρτίου 1748
Παρίσι
Χώρα πολιτογράφησηςΓαλλία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓαλλικά
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΤέκναΙωάννης Φίλιππος της Ορλεάνης

Η Μαρία-Λουίζα-Μαγδαληνή-Βικτώρια (γαλλ. Marie Louise Madeleine Victoire Le Bel de La Bussière, 1684 - 1749) από τον Οίκο Λε Μπελ ντα Λα Μπρουσιέρ ήταν ερωμένη του Φιλίππου Β΄, δούκα της Ορλεάνης.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν κόρη του Ντανιέλ λε Μπαλ και της Μαρίας-Άννας Μασπαρώλ. Ήταν από ευγενή οικογένεια και έγινε δεσποινίδα της τιμής της Ελισάβετ-Καρλόττας, μητέρας του Φιλίππου Β΄. Την αποκαλούσαν μαντμουαζέλ ντε Σερύ (de Séry).

Όταν απέκτησε παιδί, έχασε τη θέση της στην Αυλή, ο Φίλιππος Β΄ όμως της έδωσε ένα σπίτι και η σχέση τους δημοσιοποιήθηκε. Το 1706 της δόθηκε ο τίτλος της κόμισσας του Αρζεντόν (d’Argenton,). Το 1709 φιλοξένησε ως οικοδέσποινα τον δούκα κατά την επίσκεψη του δούκα της Βαυαρίας. έγινε το αντικείμενο αρκετών πολιτικών εικασιών.

Ο Ιωάννης-Φίλιππος ιππότης της Ορεάνης, γιος της Μαρίας-Λουίζας.

Όταν η σχέση τους διακόπηκε το 1710, της ζητήθηκε να μπει σε μονή, αλλά αρνήθηκε. Έτσι της δόθηκε ένα επίδομα και παντρεύτηκε τον Σαρλ-Ροντρίγκ-Γκονζάγκ ντε Φομπιέ, ιππότη ντ'Οππέντ το 1713. Χήρεψε το 1717.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως ερωμένη του Φιλίππου Β΄ δούκα της Ορλεάνης είχε τέκνο:

Παντρεύτηκε το 1713 τον Σαρλ-Ροντρίγκ-Γκονζάγκ ντε Φομπιέ, ιππότη ντ'Οππέντ το 1713. Χήρεψε το 1717.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Argenton (Marie-Louise-Madeleine-Victoire Le Bel de La Boissière de Séry, comtesse d’). In: Louis-Gabriel Michaud (Hrsg.): Biographie universelle ancienne et moderne, 2. Auflage, Bd. 2 (1854), S. 189f. (online).