Μαλλορέντους

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μαλλορέντους
Μαλλορέντους
Προέλευση
Τόπος προέλευσηςΙταλία
ΠεριοχήΣαρδηνία
Πληροφορίες
ΕίδοςΚατηγορία ζυμαρικών
ΠαραλλαγέςΗ σάλτσα μπορεί επίσης να βασίζεται σε κρέας αγριόχοιρου.
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π)

Το μαλλορέντους, μερικές φορές γνωστό ως σαρδηνιακό νιόκι, είναι είδος ζυμαρικών χαρακτηριστικό της κουζίνας της Σαρδηνίας. Έχουν τη μορφή μακρών ριγέ οστράκων  από περίπου 2 cm και πάνω, και είναι φτιαγμένα από αλεύρι, σιμιγδάλι και νερό. Τρώγονται με διάφορες σάλτσες.

Στο Σασαρέζε ονομάζονται κιτζόνες ή κιτσόνες, στο Λογκουντόρο μακαρόν κάιντος ή μακαρόν ντε πούντσου, στην επαρχία του Νουόρο κραβάος.

Σύντομη ιστορία του μαλλορέντους[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μαλλορέντους είναι ήταν πάντα το παραδοσιακό πιάτο στη Σαρδηνία που ετοιμαζόταν σε όλες τις μεγάλες περιπτώσεις, τόσο σε πανηγύρια όσο και σε φεστιβάλ χωριών και κατά τη διάρκεια γάμων.

Από την αρχαιότητα οι νοικοκυρές ετοίμαζαν αυτό το είδος ζυμαρικών. Η προέλευση βρίσκεται στο χιλιετημένο πρότυπο αγροτικής καλλιέργειας στη Μεσόγειο, βασισμένο κυρίως στην καλλιέργεια σιταριού.

Ο όρος malloreddu (πληθυντικός malloreddus) είναι υποκοριστικό του malloru, που στην campidanese sardinian (νότια Σαρδηνία και την κεντρική-νότια), σημαίνει ταύρος. Κατά συνέπεια, malloreddus σημαίνει μοσχάρια.

Η προέλευση του ονόματος βρίσκεται στον τρόπο έκφρασης στο αγροτικό περιβάλλον. Η χειρωνακτική επεξεργασία των μαλλορέντους στο νοικοκυριό ήταν το ζύμωμα του σκληρού σιμιγδαλιού με νερό και η δημιουργία κύλινδρων ζύμης μήκους περίπου 15 cm, οι οποίοι κόβονται σε κύβους.Στη συνέχεια, το σχήμα αποκτάται με τη σύνθλιψη των κύβων ζύμης ενάντια στο άκρο ενός καλαθιού άχυρου, που αναφέρθηκε στο κέϊλι (το κόσκινο) για να τα γίνουν γδαρμένοι ή αρκετά λείοι για να τα συνθλίφτούνι απλά σε μια ξύλινη βάση. Παίρνει κανείς ένα παραγεμισμένο προϊόν που στη φαντασία του αγροτικού κόσμου πήρε τη μορφή μικρών μοσχαριών (σκεφτείτε εκφράσεις όπως,"ωραίο, λίπος" σε ένα μοσχάρι).

Πιάτα με μαλλορέντους[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κλασικό πιάτο από την κουζίνα της Σαρδηνίας είναι το μαλλορέντους αλά καμπιντανέζε. Σε αυτό το πιάτο, φτιάχνετε μια σάλτσα κόβοντας σε κομμάτια λουκάνικο Σαρδηνίας, τα οποία αφήνετε να ροδίσουν σε λάδι με ψιλοκομμένο κρεμμύδι, στη συνέχεια βράζετε για περίπου μία ώρα με σάλτσα ντομάτας, ενώ στη συνέχεια, προσθέτετε κάποιες κλωστές Σαφράν δέκα λεπτά πριν το τέλος του μαγειρέματος. Τα βρασμένα ζυμαρικά σερβίρονται με αυτή τη σάλτσα και με τριμμένο πεκορίνο Σαρδηνίας.

Αρχικά το σαφράν χρησιμοποιούνταν απευθείας στη ζύμη των μαλλορέντους, αλλά τώρα προστίθεται τελικά στη σάλτσα.