Μακαζίουε Μαντέλα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μακαζίουε Μαντέλα
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1954
Γιοχάνεσμπουργκ
Χώρα πολιτογράφησηςΝότια Αφρική
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο του Φορτ Χερ
Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης στο Άμχερστ
Waterford Kamhlaba
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταανθρωπολόγος
επιχειρηματίας
Οικογένεια
ΓονείςΝέλσον Μαντέλα και Έβελιν Μέιζ
ΑδέλφιαΜακγκάθο Μαντέλα
Τεµπεκίλε Μαντέλα
Ζενάνι Μαντέλα-Ντλαμίνι
Ζίντζι Μαντέλα

Η Πούμλα Μακαζίουε "Μάκι" Μαντέλα-Αμούα (Αγγλικά: Pumla Makaziwe "Maki" Mandela-Amuah, γενν. 1 Μαΐου 1954) [1][2][3] είναι η κόρη του Νέλσον Μαντέλα και της πρώτης συζύγου του Έβελιν Μέιζ.

Πρώιμη ζωή και εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πατέρας της Νέλσον ήταν άμεσος απόγονος των κατόχων της βασιλείας του λαού Θέμμπου και ήταν η ίδια κληρονόμος της αρχηγίας του Μβέζο.

Πήρε το όνομά της από τη μεγαλύτερη αδερφή της, που γεννήθηκε το 1947, η οποία πέθανε σε ηλικία μόλις εννέα μηνών. Από τα τέσσερα παιδιά των Νέλσον και της Έβελιν Μαντέλα, η Μακαζίουε είναι η μόνη που ζει και που έζησε περισσότερο από τον πατέρα τους.

Έλαβε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευσή της στο Waterford Kamhlaba UWC της Νότιας Αφρικής πριν πάει στο Πανεπιστήμιο του Fort Hare στη Νότια Αφρική. Το 1993, απέκτησε διδακτορικό στην Ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, στο Άμερστ της Μασαχουσέτης . [4]

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατείχε ανώτερες θέσεις στο Πανεπιστήμιο του Witwatersrand και στην Τράπεζα Ανάπτυξης της Νότιας Αφρικής και τώρα είναι επικεφαλής του Ομίλου Βιομηχανικής Ανάπτυξης (IDG), με ενδιαφέροντα στην εξόρυξη και το πετρέλαιο. [5] Για το 2022, η African Fashion Gate της απένειμε το βραβείο La Moda Veste la Pace για τη σταθερή και σταθερή τήρηση των ιδανικών του πατέρα της, βραβευμένου με Νόμπελ Ειρήνης Νέλσον Μαντέλα, όπως η ελευθερία, ο σεβασμός για τον πλησίον και το καταπολέμηση των διακρίσεων και της δημοκρατίας, με τη συμμετοχή στη Nozala, μια γυναικεία επενδυτική ομάδα για την οικονομική χειραφέτηση των γυναικών στη χώρα της. Η τελετή απονομής των βραβείων εορτάστηκε στη Ρώμη στην έδρα της ιταλικής αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής [6]

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν παντρεμένη με τον Camagu Balfour με τον οποίο έχει μια κόρη, την Τουκοίνι Μαντέλα (1974) και έναν γιο, τον Ντουμάνι Μαντέλα (1976). Αργότερα χώρισαν. [7] Είναι παντρεμένη με τον Δρ. Ισάκ Αμουά, ο οποίος είναι καταγωγής από τη Γκάνα, με τον οποίο έχει άλλα δύο παιδιά, τους γιους Κουικού Αμουά (1985) και Ατζόα Αμουά. [8] [9]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Makaziwe Mandela born to Nelson Mandela and Evelyn Mase – 1 May 1954». nelsonmandela. Ανακτήθηκε στις 15 Απριλίου 2020. 
  2. «Genealogy». Nelson Mandela Centre of Memory. Nelson Mandela Foundation. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Ιανουαρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2013. 
  3. McGregor, Liz (5 May 2004). «Obituary: Evelyn Rakeepile». The Guardian. https://www.theguardian.com/news/2004/may/05/guardianobituaries.southafrica. Ανακτήθηκε στις 8 December 2013. 
  4. «University of Massachusetts Honors Nelson Mandela With Honorary Degree». University of Massachusetts. Φεβρουαρίου 2006. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Φεβρουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2008. 
  5. «Media release» (PDF). Myriad. Οκτωβρίου 2006. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 27 Φεβρουαρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2006. 
  6. «Premio la Moda per la Pace a Makaziwe Mandela e Simple Minds - Lifestyle». 30 Ιουνίου 2022. 
  7. «Genealogy – Nelson Mandela Foundation». www.nelsonmandela.org (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2021. 
  8. «Mandela family feud turns ugly». www.iol.co.za (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2021. 
  9. «Mandela's will - who gets what». The Mail & Guardian (στα Αγγλικά). 27 Μαΐου 2016. Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2021.