Μίνα Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Μίνα Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη είναι Ελληνίδα ζωγράφος που ειδικεύεται σε θέματα που σχετίζονται με τα αθλητικά, τη φύση, τους γερανούς, τα αυτοκίνητα και πολλά άλλα.

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Φοίτησε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου με καθηγητή τον Γιάννη Μόραλη (1976-1981). Με υποτροφία του Ιταλικού Υπουργείου Εξωτερικών, ξεκίνησε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας, απ' όπου το 1986 ανακηρύχθηκε διδάκτορας[εκκρεμεί παραπομπή].

Από το 1983 ξεκίνησε να εκθέτει στην Ιταλία, στην Ελλάδα, στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες.

Ήταν παντρεμένη με τον Σήφη Βαλυράκη.

Έργα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Tον Ιούλιο του 1998 η Μίνα Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη ξεκίνησε συνεργασία με την εταιρία Automobili Lamborghini στην Ιταλία, στην Sant Agata της Bologna όπου της ανατέθηκε το μνημειώδες έργο 18τμ το οποίο αναρτήθηκε στο εργοστάσιο και κοσμεί μόνιμα την είσοδό του στην Ιταλία. Στις 19 Οκτωβρίου 2001, εξελέγη ομόφωνα, από την UNITED STATES SPORTS ACADEMY, μεταξύ 55 καλλιτεχνών διεθνώς, SPORT ARTIST of the year 2002-2004. Το ίδιο έτος, το NATIONAL MUSEUM OF WOMEN IN THE ARTS ενέκρινε για τη μόνιμη συλλογή του και απέκτησε το έργο της "Steel life in yellow" ενώ το 2003 παρέλαβε το βραβείο ΕΟΤ "ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ" για την προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Τα έργα της xρησιμοποιήθηκαν ως επίσημες αφίσες για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες 2002.

Το 2003 αναρτάται στον ΟΗΕ στις ΗΠΑ το έργο της "ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ" ενώ παράλληλα ξεκινά η έκδοση σειράς γραμματοσήμων στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 2004. Το ίδιο έτος κυκλοφόρησε η μονογραφία "Διάλογος με την τέχνη" από τις Εκδόσεις Λιβάνη. Το 2004 φιλοτεχνεί το ημερολόγιο και τις επίσημες αφίσες των Ολυμπιακών Αγώνων "ΑΘΗΝΑ 2004" και παραλαμβάνει το βραβείο "GUIRLANDE D'HONEUR" στο FESTIVAL ARTS SPORTS MOVIES and TV στο Μιλάνο.

Το 2008 τιμήθηκε επίσης με το βραβείο "GUIRLANDE D'HONEUR" στο Διεθνές Φεστιβάλ του Μιλάνου "SPORT MOVIES & TV", για την σημαντική παρουσία της στην Πολιτιστική Ολυμπιάδα του Πεκίνου ενώ το 2015 παρέλαβε το βραβείο :IOC TROPHY 2014 - ART AND SPORT" από τη Διεθνή Ολυμπιακή επιτροπή.

Το 2016 παρουσίασε την ατομική έκθεση "Art in movement" στην έναρξη του 34ου "Milano International FICTS Fest" στο Palazzo Giureconsulti στο Μιλάνο ενώ ακολούθησε έκθεση στο Χώρο Τέχνης της Εθνικής Ασφαλιστικής "ΣΤΟart ΚΟΡΑΗ" με σπόνσορα την ΕΘΝΙΚΗ Ασφαλιστική. Το 2018 παρουσίασε μαζί με τον Β' Beth Weldon την έκθεση "Women Bridging Worlds" στην γκαλερί "Εικαστικός Κύκλος" ενώ στη συνέχεια ακολούθησε έκθεση της στο Yacht Club του Monaco και στο My Ύδρα Concept Store σε συνεργασία με την Kapopoulos Fine Arts. Τον Μάρτιο του 2019, παρουσία του Prince Albert II του Μονακό, το Monaco Private Label παρουσίασε και δημοπράτησε το έργο της "FERRARI DOUBLE" για την ενίσχυση του Ιδρύματος "Prince Allbert II of Monaco Foundation" με στόχο την προστασία της Μεσογείου από τα πλαστικά.

Τον Οκτώβριο του 2019 εκτέθηκαν έργα της μαζί με τα έργα της εικαστικού Yumi Hogan - First Lady of Maryland, στον εκθεσιακό χώρο ΣΤΟart Κοραή, με χορηγό την ΕΘΝΙΚΗ Ασφαλιστική. Η έκθεση αυτή είχε τίτλο "Women in the Arts - A dialogue about nature and environment - Part I". Τον Απρίλιο του 2022, η έκθεση αυτή με τίτλο "Women in the Arts - A dialogue about nature and environment - Part ΙI" πραγματοποιήθηκε στο Maryland των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου η Μίνα Παπαθεοδώρου Βαλυράκη τιμήθηκε από τον Κυβερνήτη του Maryland, Larry Hogan, για την σύγχρονη πολιτιστική της προσφορά και την ανταλλαγή στις τέχνες μεταξύ Ελλάδας - Ηνωμένων Πολιτειών.

Τα έργα της Μίνας Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη εκτίθενται, μεταξύ άλλων, στην Εθνική Πινακοθήκη στην Αθήνα, το Ολυμπιακό Μουσείο της Λωζάνης, στο Μουσείο ASAMA της ακαδημίας των Σπορ στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ, στο Εθνικό Μουσείο Γυναικών στις Τέχνες της Ουάσινγκτον, στο Μουσείο της Βαρκελώνης, στο Μουσείο Βορρέ, στο κτίριο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, στο Μουσείο Automobili Lamborghini στην Ιταλία, στην Πινακοθήκη Αβέρωφ, στο Μουσείο JEAN TODT-Ferrari.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


4.