Μήτσος Κύρλας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο Μήτσος Κύρλας (1912-1946) υπήρξε στέλεχος του ΚΚΕ που αγωνίστηκε την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης εναντίον των Γερμανών, συνέχισε τον ένοπλο αγώνα από τις τάξεις του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, κατά τον Εμφύλιο πόλεμο, και έχασε τη ζωή του δολοφονούμενος από τους πολιτικούς του αντιπάλους τον Δεκέμβριο του 1946. [1]

Βιογραφικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μήτσος Κύρλας γεννήθηκε στις 19 Μαρτίου 1912 στον Παλιορόφορο Πρεβέζης. Καταγόταν από πολυμελή αγροτική οικογένεια. Το 1924 εγκαταλείπει το χωριό του για να συνεχίσει τις γυμνασιακές του σπουδές στην Αθήνα. Στην Αθήνα έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με την εργατική τάξη και το ΚΚΕ. Μελετά και ασπάζεται τις αρχές και την ιδεολογία του κομμουνισμού και μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ παλεύει για την πραγματοποίησή τους.

Το 1932 υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στο σύνταγμα της Πρέβεζας αλλά έπειτα από «αντικαθεστωτική δράση» (ύψωση της κομμουνιστικής σημαίας στο στρατόπεδο την μέρα της Πρωτομαγιάς) στέλνεται στο διαβόητο εκείνη την εποχή Τάγμα Καλπακίου (Τάγμα Ανεπιθύμητων του Καλπακίου). Σε αυτό το Τάγμα ολοκληρώνει τη στρατιωτική του θητεία και όταν απολύεται φυλακίζεται από τη δικτατορία Μεταξά στην Ακροναυπλία και πάλι για «αντικαθεστωτική δράση».

Από τις φυλακές και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης δεν ξεφεύγει παρά το 1943, με τη συνθηκολόγηση των Ιταλών. Αμέσως εντάσσεται στις γραμμές του ΕΑΜ, στην ευρύτερη περιοχή της Πρέβεζας, όπου αγωνίζεται εναντίον των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής. Αναδιοργανώνει το 24ο Σύνταγμα του ΕΑΜ του οποίου γίνεται πρώτα πολιτικός καθοδηγητής και στη συνέχεια καπετάνιος. Έλαβε μέρος στις σημαντικές μάχες της περιοχής εναντίον των Γερμανών στο Κοτσανόπουλο και στο Μοναστηράκι Βόνιτσας [2] καθώς και στις μάχες του Ζαλόγγου και στην Πρέβεζας, εναντίον του συνταγματάρχη Ναπολέοντα Ζέρβα.

Μετά τη συνθηκολόγηση της Βάρκιζας ο Κύρλας εντάσσεται στις γραμμές του ΔΣΕ [3] στην περιοχή των Ζαγοροχωριών.

Σε αυτήν την περιοχή και κατά τη διάρκεια μιας στρατιωτικής ενέδρας τον Δεκέμβρη του 1946, ο Κύρλας βρίσκεται περικυκλωμένος από μια ομάδα ΜΑΥδων. Ο Κύρλας για να μην πιαστεί αιχμάλωτος, απασφαλίζει μια χειροβομβίδα και αυτοκτονεί.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]