Μένσα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μένσα (Mensa)
Νομική μορφήΕξειδικευμένος, μη κερδοσκοπικός οργανισμός
Ίδρυση1 Οκτωβρίου 1946
ΙδρυτήςLancelot Ware και Roland Berrill
ΈδραΟξφόρδη, Αγγλία
Σημαντικά πρόσωπαΡόλαντ Μπέριλ, Λάνσελοτ Γουέρ
Ιστότοποςhttp://www.mensa.com
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Instagram
Commons page Πολυμέσα

Η Μένσα (Mensa) είναι ένας διεθνής οργανισμός, μια παγκόσμια κοινωνία ανθρώπων, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα η οποία εστιάζει στην αναγνώριση, ανάπτυξη και υποστήριξη της ανθρώπινης ευφυίας. Μοναδικό κριτήριο για να γίνει κάποιος μέλος είναι να έχει Δείκτη Νοημοσύνης (I.Q.) που να τον κατατάσσει στο ανώτερο 2% του ανθρώπινου πληθυσμού. Ήτοι μεγαλύτερο ή ίσο του 148 στην κλίμακα Κατέλ (που ισοδυναμεί με το 132 της κλίμακας Στάνφορντ-Μπινέ και το 131 της κλίμακας Βέξλερ)[1]. Ιδρύθηκε την 1η Οκτωβρίου 1946 στην Οξφόρδη της Αγγλίας, από τον δικηγόρο Ρόλαντ Μπέριλ (Roland Berrill) και τον Λάνσελοτ Γουέρ (Lancelot Ware), επίσης δικηγόρο και επιστήμονα. Σήμερα υπάρχουν εθνικές οργανώσεις Μένσα σε 50 χώρες σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα και μέλη σε περισσότερες από 100 χώρες του κόσμου. Ο αριθμός των ενεργών μελών υπερβαίνει τις 140.000

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ετυμολογική προέλευση της λέξης «Μένσα», όσο κι αν θυμίζει την «νόηση» ("Mens"), έχει λατινικές ρίζες. Στα λατινικά (ή προγενέστερα ρωμαϊκά) η λέξη «μένσα» ("mensa") σήμαινε «τραπέζι» ενώ χαρακτηρίζει τον ομώνυμο οργανισμό ως μία μικρή και λειτουργική κοινωνία ανθρώπων.

Η Μένσα στην Ελλάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ελληνική Μένσα ξεκίνησε ως ιδέα το 1979 από δύο Έλληνες μέλη της Αγγλικής Μένσα, τον Μάρκο Δραγούμη και τον Ανδρέα Ριζόπουλο και απέκτησε νομική υπόσταση και το πρώτο της καταστατικό το 1986, με πρώτο πρόεδρο τον Θεόδωρο Νάτσινα. Σήμερα αριθμεί 1200 και πλέον, ενεργά μέλη. Τα κεντρικά γραφεία της βρίσκονται στην οδό Πετμεζά 14 στην Αθήνα, ενώ υπάρχουν περιφερειακά γραφεία σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα. Πρόεδρος της Ελληνικής Μένσα από το 2009 είναι ο πολιτικός μηχανικός Χρήστος Αποστολίδης.

Η ελληνική Μένσα δραστηριοποιείται στην οργάνωση Ομάδων Ειδικού Ενδιαφέροντος (S.I.G.) περί Χαρισματικών Παιδιών, Puzzles-Γρίφων Λογικής και Sudoku, Μαθηματικών και Φυσικής, Ιατρικής/Γενετικής, Ποίησης, Φιλοσοφίας, Εικαστικών-Πολιτιστικών, Παιδείας, Πληροφορικής, Άσκησης και Υγείας, Καριέρας-Επαγγελματικής Ανάπτυξης, Αστρονομίας, Επικαιρότητας, Επιχειρηματικότητας, Προσωπικής Ανάπτυξης, Φωτογραφίας, Σκακιού, Ποδηλάτου, Κλασικής Μουσικής, Μπριτζ, Πινγκ-Πονγκ κ.α. Έχει ιδρύσει τη Στέγη Πνευματικών Αθλημάτων ΜΕΝΣΑ (ΣΠΑΜ) με ομάδα σκάκι που συμμετέχει στο πρωτάθλημα. Αποτελεί τον επίσημο εκπρόσωπο της Ελλάδας στην παγκόσμια ομοσπονδία γρίφων λογικής, την World Puzzle Federation, διοργανώνει επιμορφωτικά σεμινάρια, δίνει διαλέξεις, διεξάγει τεστ ευφυΐας σε όλη την Ελλάδα, εκδίδει το δικό της περιοδικό, επισκέπτεται χώρους πολιτισμού και φυσικού κάλους, ενώ παίρνει μέρος σε διεθνείς δράσεις και συνέδρια.

Τα προγράμματα Χαρισματικότητας της Ελληνικής Μένσα καλύπτουν την κοινωνική και συναισθηματική εκπαίδευση των χαρισματικών παιδιών και των εφήβων και  περιλαμβάνουν ένα ευρύ γνωστικό φάσμα, ξεκινώντας από την φύση της νοημοσύνης και της χαρισματικότητας και προχωρώντας με χαρακτήρα ολιστικό ώστε οι συμμετέχοντες να αναπτύξουν αυτογνωσία, κοινωνική συνειδητοποίηση, διαπροσωπικές δεξιότητες, τη φαντασία και τον κριτικό στοχασμό σε ένα περιβάλλον που καλλιεργεί την έρευνα και τη δημιουργικότητα.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 διεξάγονται σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη και Πάτρα με την συμμετοχή πάνω από 250 παιδιών.

Τα μέλη της Μένσα δραστηριοποιούνται ακόμη σε μία ποικιλία ομάδων (SIGs) με βάση τα κοινά τους ενδιαφέροντα, πλαισιώνοντας έτσι τόσο τον τομέα της αλληλοεπικοινωνίας όσο και αυτόν της δημιουργικότητας. Οι Ομάδες Ειδικού Ενδιαφέροντος (ΟΕΕ) της Ελληνικής Μένσα είναι περισσότερες από 25 και ποικίλουν όσον αναφορά το ευρύ φάσμα της αρέσκειας.

Πρόεδροι της Ελληνικής Μένσα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα Επάγγελμα Έτη διατέλεσης προεδρίας Διάρκεια σε χρόνια Σημαντικότερα γεγονότα Έκαστος αριθμός ενεργών μελών
Θεόδωρος Νάτσινας 1986 - 1989 3 Ίδρυση της Ελληνικής Μένσα, Συνέδριο της Διεθνούς Μένσα στην Αθήνα, Πρώτη έκδοση περιοδικού Ελληνικής Μένσα 270
Νικόλαος Αναγνωστάτος 1990 - 1991 2 Πραγματοποίηση πολυάριθμων ομαδικών τεστ Δείκτη Νοημοσύνης σε σχολεία 50-150
Ανδρέας Χαλκιαδάκης 1992 - 1993 2 Δημιουργία πρώτου Site της Ελληνικής Μένσα 100-150
Νικόλαος Πατακιάς 1994 1 Μέλος του διπλωματικού σώματος 50-150
Μάρκος Αλαφούζος Μ-Η Μηχανικός 1995 - 1998 3 Παρουσίαση και ευρεία γνωστοποίηση του θέματος των ευφυών παιδιών μέσω των Μ.Μ.Ε. 100-150
Ιωάννης Τζένος 1999 - 2000 2 Παρουσίαση της ίδιας της Μένσα μέσω των Μ.Μ.Ε. 50-100
Γεώργιος Κλείτσας 2001 - 2002 2 Νέα παρουσία στο Ίντερνετ 50-100
Ιωάννης Τζένος 2003 - 2008 6 Συνέδριο «Τεχνητή ευφυΐα και Ανθρώπινη νοημοσύνη» 50-100
Χρήστος Αποστολίδης Πολιτικός Μηχανικός 2009 - σήμερα 11 Συμμετοχές μελών της Ελληνικής Μένσα στους διεθνείς διαγωνισμούς Πάζλ-Sudoku της WPF, Μηνιαίες ομιλίες μελών, Επισκέψεις σε μουσεία, δημιουργία του πρώτου Site με λειτουργικά Forums για συζητήσεις μεταξύ των μελών, Ενεργή συμπαράσταση στα S.I.G.s, Έκδοση νέων πλαστικών ταυτοτήτων μελών με ετήσια αλλαγή θεμάτων και συλλεκτική αξία, Επανέκδοση του περιοδικού, Ομαδικά τεστ I.Q. σε όλη την Ελλάδα, Ημερίδα στο Μέγαρο Μουσικής με θέμα "Τα χαρισματικά παιδιά και οι ιδιαίτερες ανάγκες τους" 4/2012, Αναγνώριση της Ελληνικής Μένσα από την Διεθνή Μένσα, ως Εθνική Μένσα (Full National Mensa), Ημερίδα στη Θεσσαλονίκη στο Βυζαντινό Μουσείο για τα χαρισματικά παιδιά 12/2014. Εκπαιδευτικά προγράμματα Χαρισματικότητας, Συμβουλευτική Γονέων, Σεμινάρια επιμόρφωσης εκπαιδευτικών πάνω στη χαρισματικότητα. Ίδρυση περιφερειακών γραφείων Μένσα πέραν των κεντρικών στην Αθήνα, σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα. >1200

Η Μένσα ανά τον κόσμο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μένσα δραστηριοποιείται με εθνικές οργανώσεις σε 50 χώρες, οι οποίες και συγκροτούν την Διεθνή Μένσα (Mensa International), όπως αυτές αναφέρονται στην επίσημη ιστοσελίδα της Μένσα. Να σημειωθεί πώς από τις 100 εθνικές οργανώσεις πού υπάρχουν μόνο οι 35 (μαζί την Ελληνική) έχουν παραλάβει το status της Full National Mensa. Οι χώρες είναι οι εξής: Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελλάδα, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α., Ιαπωνία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Καναδάς, Νότια Κορέα, Κροατία, Μαλαισία, Νορβηγία, Νοτιοαφρικανική Δημοκρατία, Νέα Ζηλανδία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία, Σιγκαπούρη, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Τσεχία, Φινλανδία και Χονγκ Κονγκ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Qualifying test scores». American Mensa (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 23 Μαΐου 2020. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Επίσημη Ιστοσελίδα Ελληνικής Mensa, Μένσα Ελλάς
  • Επίσημη Ιστοσελίδα Ελληνικής Mensa / Διοικητικό Συμβούλιο, Δ.Σ.
  • Επίσημη Ιστοσελίδα Ελληνικής Mensa / Η ιστορία της Μενσα / Οι πρόεδροι της Ελληνικής Μένσα, Ιστορία[νεκρός σύνδεσμος]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]