Μάχη του Κερεστές

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η μάχη του Κερεστές (Keresztes) πραγματοποιήθηκε στις 24-26 Οκτωβρίου 1596[1] μεταξύ δυνάμεων Αυστρίας-Τρανσυλβανίας[2] και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κοντά στο χωριό Μεζακέρεστες[3] στο Βόρειο τμήμα της Ουγγαρίας και έληξε με ανέλπιστη νίκη υπέρ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας[4].

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 23 Ιουνίου 1596, ο Οθωμανικός στρατός ξεκίνησε από τη Κωνσταντινούπολη με επικεφαλής το Σουλτάνο Μεχμέτ ΙΙΙ και αφού διήλθε από την Αδριανούπολη, Φιλιππούπολη, Σόφια και την Νις της Σερβίας, έφτασε στο Βελιγράδι στις 9 Αυγούστου. Στις 20 Αυγούστου, ο στρατός διέσχισε τον ποταμό Σάβο και εισήλθε στο Αρχιδουκάτο της Αυστρίας. Κατόπιν πολεμικού συμβουλίου στο Κάστρο του Σλάνκαμεν (χωριό στη Σερβία) αποφασίστηκε η πολιορκία του Κάστρου του Έγκερ, το οποίο αποτελούσε κεντρική αρτηρία επικοινωνίας μεταξύ των περιοχών του Αρχιδουκάτου της Αυστρίας και της Τρανσυλβανίας, περιοχές οι οποίες ήταν ενάντια στην Οθωμανική επιρροή.

Παράλληλα, οι δυνάμεις των Αυστριακών πολιόρκησαν και κατέβαλαν το Κάστρο του Χάτβαν και εκτέλεσαν όλους τους Οθωμανούς κατοίκους, συμπεριλαμβανομένου γυναικών και παιδιών. Με αφορμή το παραπάνω, ο Οθωμανικός στρατός ξεκίνησε την πολιορκία στο Κάστρο του Έγκερ στις 21 Σεπτεμβρίου 1596 και κατέλαβε το εν λόγω οχυρό στις 12 Οκτωβρίου του ιδίου έτους, ενώ ως αντίποινα για τη σφαγή στο Χάτβαν εκτέλεσε όλους τους κατοίκους του Κάστρου.

Κατόπιν των ανωτέρω, ο Οθωμανός Διοικητής έλαβε αναφορά πως στρατεύματα από δυνάμεις του Αρχιδουκάτου της Αυστρίας και της Τρανσυλβανίας αναπτύσσονταν εναντίον των στρατευμάτων του στην γύρω περιοχή. Έπειτα από συμβούλιο υπό τον Μέγα Βεζίρη Δαμάτ Ιμπραχίμ Πασά, αποφασίστηκε ότι ο Οθωμανικός στρατός θα έπρεπε να μετακινηθεί εκτός του Κάστρου Έγκερ ώστε να αντιμετωπίσει το αντίπαλο στράτευμα σε πιο κατάλληλο πεδίο. Ο Σουλτάνος τελικά πείστηκε να αντιμετωπίσει το αντίπαλο στράτευμα παρόλο που πίστευε πως ο Οθωμανικός στρατός θα έπρεπε να απεμπλακεί από την επερχόμενη μάχη και να γυρίσει στην Κωνσταντινούπολη.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. George C. Kohn, Dictionary of wars, Infobase Publishing, 2007
  2. [1] Article in History Today, "Last-minute Turkish victory at Keresztes".
  3. Sakaoglu, Necdet [1999], Bu Mulkun Sultanlari (Sultans of this realm), Istanbul:Oglak. ISBN 975-329-299-6. (Turkish)
  4. Shaw, Stanford J. [1976] History of the Ottoman Empire and Modern Turkey: Vol.1 Empire of the Gazis, Cambridge University Press. ISBN 0-521-29163-1.