Μάχη του Όρους Θαβώρ (1799)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Μάχη του Όρους Θαβώρ
Πόλεμοι της Γαλλικής Επανάστασης
La Bataille du mont Tabor, en Syrie, le 27 germinal an VI by Louis François Lejeune Salon de 1804.jpg
Η μάχη του Όρους Θαβώρ, έργο του Λουί-Φρανσουά Λεζέν
Χρονολογία16 Απριλίου 1799
ΤόποςΌρος Θαβώρ, στο σημερινό Ισραήλ
ΈκβασηΝίκη των Γάλλων
Αντιμαχόμενοι
Ηγετικά πρόσωπα
Δυνάμεις
περίπου 35.000 στρατιώτες
4.000 στρατιώτες (1.500 αρχικώς, και άλλοι 2.500 αργότερα)
Απώλειες
6.000 νεκροί, 500 αιχμάλωτοι
2 νεκροί, 60 τραυματίες

Η Μάχη του Όρους Θαβώρ (αγγλικά: Battle of Mount Tabor (1799)), ή Αψιμαχία του Όρους Θαβώρ, έλαβε χώρα στις 26 Απριλίου 1799 ανάμεσα στις γαλλικές δυνάμεις υπό τον στρατηγό Ζαν-Μπατίστ Κλεμπέρ και της δύναμης ενίσχυσης αυτών υπό τον στρατηγό Ναπολέοντα Βοναπάρτη, και σε μια οθωμανική δύναμη από τη Δαμασκό υπό την ηγεσία του Αμπντουλλάχ Πασά αλ-Αζμ, στο Όρος Ταμπόρ (ελληνικά Θαβώρ) στην Κάτω Γαλιλαία, στο ανατολικό άκρο της κοιλάδας Γιζρεέλ, 18 χλμ. δυτικά της Θάλασσας της Γαλιλαίας.

Πρελούδιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την εποχή εκείνη, ο στρατηγός Ναπολέων Βοναπάρτης της Α΄ Γαλλικής Δημοκρατίας πολιορκούσε την πόλη Άκρα, σε ενίσχυση των πολιορκημένων της οποίας ερχόταν η οθωμανική στρατιωτική δύναμη του Αμπντουλλάχ Πασά. Μαθαίνοντας ότι ο οθωμανικός στρατός πέρασε τον ποταμό Ιορδάνη για να έρθει σε βοήθεια των πολιορκημένων στην Άκρα, ο στρατηγός Βοναπάρτης διέταξε δύναμη της μεραρχίας του στρατηγού Κλεμπέρ, δύναμης 1.500 ανδρών, να σπεύσει ν΄ αντιμετωπίσει τον εχθρό.

Η μάχη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο στρατηγός Ζαν-Μπατίστ Κλεμπέρ πέρασε στην επίθεση εναντίον του στρατού του Αμπντουλλάχ Πασά τη νύχτα της 15ης προς 16η Απριλίου 1799. Αλλά η επίθεση τελματώθηκε καθώς τα στρατεύματα έχασαν τον προσανατολισμό τους μέσα στο σκοτάδι. Με το πρώτο φως της μέρας, επιτέθηκαν οι οθωμανικές δυνάμεις, έχοντας συντριπτική αριθμητική υπεροπλία. Ο στρατηγός Κλεμπέρ δεν είχε άλλη επιλογή παρά να διατάξει τους άνδρες του σε σχηματισμό "τετραγώνου". Η μάχη που ακολούθησε κράτησε πολλές ώρες.

Τα γαλλικά στρατεύματα είχαν εξαντλήσει τα πυρομαχικά τους και βρίσκονταν σε σημείο κατάρρευσης, όταν ξεπρόβαλε από το Όρος Θαβώρ (Ταμπόρ) ο ίδιος ο Ναπολέων Βοναπάρτης με τις 2.500 άνδρες της μεραρχίας του υποστράτηγου Λουί Αντρέ Μπον, και επέπεσε στα νώτα του τουρκικού στρατού. Οι ενισχύσεις σχημάτισαν ένα νοητό τρίγωνο με τα "τετράγωνα" του Κλεμπέρ, και οι Οθωμανοί τέθηκαν υπό διασταυρούμενα γαλλικά πυρά. Το οθωμανικό ιππικό αποδεκατίστηκε, και το πεζικό του Αμπντουλλάχ Πασά υποχώρησε με αταξία.

Συνέπειες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η νίκη των Γάλλων απέτρεψε την ενίσχυση των πολιορκημένων της Άκρας. Παρ΄ όλα αυτά όμως, η πόλη συνέχισε ν΄ αντιστέκεται σε όλες τις γαλλικές επιθέσεις μέχρι τον Ιούνιο, οπότε ο Βοναπάρτης, με το στρατό του αποδεκατισμένο από την επιδημία που είχε ξεσπάσει, αναγκάστηκε να λύσει την πολιορκία, και ακολούθως να επιστρέψει ο ίδιος στο Παρίσι, εγκαταλείποντας την περιπέτεια της Μέσης Ανατολής. Πίσω στην Αίγυπτο άφησε μια γαλλική δύναμη υπό τον στρατηγό Κλεμπέρ.